Teorii geopolitice clasice

Incarcat la data: 18 Martie 2010

Autor: Tutu Mirela

Pret: Gratuit

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 7 kb

Geopolitica este stiinta politica ce studiaza impactul asezarii si pozitionarii geografice a unui stat asupra politicii sale interne si externe, precum si impactul factorului spatial asupra politicii internationale in ansamblu.

Ca si celelalte teorii ale relatii internationale, teoriile geopolitice clasice au in vedere o conceptie fundamentala asupra naturii umane: aceasta este limitata la si de catre mediul in care traieste. Prin urmare, statul -proiectia institutionala a relatiilor inter-umane- va fi limitat de cadrele sale fizice, iar interactiunile dintre actorii internationali vor fi influentate de mediul in care acestea se desfasoara. Astfel, geopolitica sustine ca politica internationala este un determinism geografic, iar politica externa a statelor este constransa de cadrul natural in care aceasta exista.

Dezvoltarea geopoliticii ca stiinta a fost influentata de doua curente filosofice si politice in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Primul dintre ele, curentul nationalist promovat mai ales in timpul revolutiilor de la 1848 sustinea ca un grup etno-lingvistic avand la baza valori si istorie comune are dreptul sa ceara sa isi formeze un stat independent.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Teorii geopolitice clasice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSCLASICEPublica-teorii
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan