Geografia resurselor naturale

Incarcat la data: 10 Noiembrie 2011

Autor: Alexandra Claudia

Pret: 50 credite

Numar pagini: 7

Tip fisier: zip

Marime fisier: 18914 kb

Rezervele mondiale de carbuni si repartitia lor geografica


Carbunii reprezinta una dintre cele mai importante substante minerale utile. Se remarca, intre combustibilii minerali, prin volumul mare al rezervelor sigure, vechimea exploatarii si utilizarile variate, fiind nu numai o valoroasa sursa de energie primara, ci si materie prima pentru industria chimica.


In ceea ce priveste repartitia geografica a rezervelor, aceasta este foarte inegala , 95% fiind concentrate in emisfera nordica si numai 5% in cea sudica (in principal in tari ca Australia, Asia de Sud, Columbia, Brazilia); n emisfera nordica zacamintele sunt concentrate intre latitudinile de 35 si 600. Numai trei state detin peste 80% din rezervele probabile: CSI, SUA si China, sursele dand insa ponderi diferite in ceea ce priveste cele trei state, unele plasand CSI–ul pe primul loc (cu cca. 60%), altele China. Exista, totodata, si mari zone geografice care au foarte mici rezerve ca, de exemplu, Africa (2,7%), America de Sud (1,2%), Oceania (1,1 %).

 

Evolutia productiei mondiale de carbune
Productia carbonifera s-a caracterizat printr-un ritm de crestere foarte ridicat pana in 1913 (secolul al XIX–lea fiind numit de altfel “secolul carbunelui”), cand carbunele domina sursele energetice (90% in balanta purtatorilor de energie primara).

 

Dupa aceasta data, productia evolueaza mai lent sau chiar stagneaza, ca urmare a cresterii ponderii hidrocarburilor. in schimb, odata cu “criza petrolului”, declansata in anul 1973, are loc o ameliorare a industriei carbonifere mondiale, care se revigoreaza; un aspect important l-a constituit reconsiderarea carbunilor inferiori, utilizati tot mai mult in termocentrale.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Geografia resurselor naturale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: GEOGRAFIEresurse naturalecarbuni
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...