Sa plec sau sa nu plec la studii afara

Sa plec sau sa nu plec la studii afara 5 1
5 stele

9973 vizualizari  |  1 comentariu

Sa plec sau sa nu plec la studii afara
In ziua de azi e din ce in ce mai greu sa fii obiectiv in ceea ce priveste studiile in strainatate, de vreme ce toata lumea s-a obisnuit sa le ridice in slavi. Insa care este adevarul? Sistemul de invatamant din strainate este chiar asa cum il percepem noi sau spiritul nostru carcotas ne orbeste mereu?
Pentru a analiza aceasta situatie, poate ar trebui sa vedem prin comparatie, ce avantaje si dezavantaje exista in a studia in strainatate.
In primul rand, ar trebui sa incercam sa enumeram avantajele. Cele mai importante ar fi urmatoarele:
- ai ocazia sa calatoresti, sa iti largesti orizonturile si sa iti dezvolti si increderea in tine,
- iti imbunatatesti abilitatile de comunicare intr-o limba straina si cunosti oameni noi de peste tot din lume,
- ai posibilitatea sa iti alegi cursurile si materiile optionale chiar inainte sa pleci din tara, deci nu vei avea surprize neplacute la inceperea facultatii,
- de obicei in universitatile din strainatate ai mai putine cursuri decat la noi (dar acestea sunt si mai solicitante si se axeaza pe gandirea ta independenta),
- camerele de camin au conditii cu adevarat decente, sunt de regula de doua locuri si cu bucatarie pe hol,
- pe diploma ta de studii se va mentiona ca ai studiat in strainatate, deci vei avea automat un mare atu in CV; iar acestea sunt doar pe scurt aspectele pro esentiale pentru a pleca la studii in strainatate.
Pentru a fi obiectivi, trebuie sa prezentam insa si ce dezavantaje presupune o bursa in strainatate. Probabil cel mai mare dintre ele ar fi nevoia absolut necesara a unei finantari substantiale, pentru ca stim cu totii ca orice serviciu de calitate se plateste cu bani grei!
Sa luam drept exemplu bursele Erasmus, care sunt mai accesibile in ceea ce priveste criteriile de selectie, dar care ofera din pacate doar o subventie partiala, care este de regula in jur de 500-600 de euro pe luna si care nu acopera decat aproximativ jumatate din cheltuielile strict necesare pe care le are un student in strainatate.   
In concluzie, daca nu ai o familie mai instarita care sa te ajute sau daca nu corespunzi criteriilor pentru a primi un imprumut bancar, cel putin acest tip de bursa nu este in mod sigur pentru tine!
Alte inconveniente care apar pe parcurs mai sunt:
- daca nu te tii de carte si nu obtii credite suficiente, e posibil sa fii pus in situatia de a plati integral bursa primita, deoarece la plecare se semneaza un contract care stipuleaza exact acest lucru,
- daca ai ghinion sa dai in tara peste profesori mai neintelegatori, s-ar putea ca notele tale sa fie echivalate cu un calificativ inferior celui obtinut in strainatate sau si mai rau sa ramai cu restante si in consecinta sa treci la taxa,
- o alta problema inevitabila ar fi umblatul pe la mii de usi pentru o aprobare sau o stampila, dar acesta e un lucru discutabil si dependent de multe aspecte.
In concluziel, este evident ca exista atat avantaje cat si dezavantaje importante privind studiile in strainatate. Tot ce poti face este sa realizezi ce iti doresti mai mult, dar si ce iti permite buzunarul si situatia scolara! E bine sa vrei mai mult, dar trebuie sa fii si realist, pentru ca in cele din urma multi oameni destepti care au studiat in Romania au avut apoi o cariera frumoasa, fie aici fie in afara!
Andreea Iolu - editor Studentie.ro


 
Comentarii

Cod

Cod de securitate

andreea Joi, 05 Aprilie 2012

Bursa Erasmus nu seamana deloc cu ce s-a descric in articol...persoana care a scris articolul este total pe langa! Credeti-ma, este cea mai frumoasa experienta din viata de student, nu o ratati!

 

Pagina 1 din 1

 

Study abroad search

 
 
 
 

 
 

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan