Academia Nationala de Informatii din Bucuresti-Otopeni

Oras : Bucuresti
Adresa ( Vezi harta) : Soseaua Odai nr. 20-22, sector 1, Bucuresti E-mail relatii@sri.ro
Telefon : 021-310.47.50, 021-410.65.50 / 1144/ 1105/ 1101
 
 • Departamentul Pregatire de Informatii

  Departamentul realizeaza formarea de specialitate a ofiterilor de informatii, atat pentru Serviciul Roman de Informatii, cat si pentru alte institutii cu atributii in domeniul sigurantei nationale.

  Misiunea Departamentului Pregatire de Informatii este aceea de a asigura pregatirea specifica pentru studentii Facultatii de Informatii, specializarile psihosociologie-informatii si comunicare sociala-informatii, precum si pentru cursul postuniversitar ( masterat ) Managementul activitatii de informatii pentru realizarea sigurantei nationale . Pregatirea de specialitate urmareste formarea unor operatori cu un inalt nivel de competenta profesionala, care sa raspunda exigentelor ridicate de problemele complexe ale sigurantei nationale, in conditiile respectarii stricte a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a legilor tarii, in contextul unei societati democratice moderne si al cadrului normativ existent intr-un stat de drept.

   

  Pregatirea juridica
  O componenta fundamentala a formarii ofiterilor de informatii este pregatirea juridica, ce asigura insusirea cunostintelor necesare desfasurarii intregii activitati a acestora, in limitele si pe baza legii. Procesul instructiv este directionat catre insusirea de catre studenti si cursanti a prevederilor Constitutiei si ale celorlalte acte normative cu aplicabilitate in activitatea de realizare a securitatii nationale, astfel incat acesta sa fie in masura sa identifice, in deplina cunostinta de cauza, modalitatile de contracarare a faptelor ce constituie sau ar putea constitui amenintari la adresa securitatii nationale.

   

  Cultura profesionala
  O alta componenta a pregatirii vizeaza transmiterea cunostintelor ce tin de cultura profesionala specifica (terminologia utilizata in activitatea de informatii si contrainformatii, istoria serviciilor de informatii romanesti si straine, cadrul legislativ din domeniul securitatii nationale, structura si atributiile diferitelor componente ale comunitatii informative a Romaniei, modalitatile de exercitare a controlului asupra activitatii serviciilor de informatii). Un segment distinct al pregatirii studentilor si cursantilor vizeaza transmiterea unor cunostinte si formarea unor deprinderi privind elementele de baza ale deontologiei specifice profesiei de ofiter de informatii, menite sa duca la o intelegere cat mai apropiata de realitate a locului si rolului ce revin serviciilor de informatii in ansamblul institutiilor statului, a obligatiilor si drepturilor asociate sistemului de status-rol.

   

  Domeniile de pregatire
  Transformarile radicale suferite de mediul international de securitate din ultimii ani au determinat serviciile de informatii sa isi largeasca aria de pregatire a studentilor si cursantilor. Dincolo de domeniile clasice proprii tuturor serviciilor secrete (apararea Constitutiei, securitatea economica, contraspionajul, protectia informatiilor clasificate, contracararea agresiunilor informationale), in noul context se pune accentul pe identificarea si gestionarea noilor amenintari transfrontaliere , care preocupa intreaga familie a serviciilor speciale euroatlantice , de tipul criminalitatii organizate, migratiei ilegale, traficului ilegal de stupefiante, contrabandei cu armament, munitii, explozibili, materiale radioactive si strategice, dispozitive si tehnologii sensibile, pirateria informatica etc.

   

  De asemenea, se acorda atentia cuvenita noilor categorii de riscuri la adresa securitatii nationale definite de Strategia de securitate nationala a Romaniei drept riscuri asimetrice: terorismul international, inclusiv nuclear, biologic si informatic; actiunile prin care se poate atenta la siguranta sistemelor de transport intern si international; actiunile individuale sau colective de accesare ilegala a sistemelor informatice; agresiunea economico-financiara.

   

  Fundamentarea si stabilirea continutului invatamantului de specialitate au ca elemente de referinta esentiale practica si experienta serviciilor de informatii partenere, indeosebi a celor din tarile membre NATO. Pentru aceasta, in Academie s-a constituit o larga baza de documentare si s-a accentuat schimbul de experienta cu cadre de conducere si cu specialisti ai altor servicii. Totodata, s-au initiat activitati de documentare in strainatate a corpului didactic apartinand departamentului de informatii. Procesul formarii viitorilor ofiteri de informatii include prelegeri si dezbateri sustinute de cadre ale serviciilor partenere cu o vasta experienta in exercitiul democratic al acestei profesii, obiectivul principal constituindu-l asigurarea interoperabilitatii la toate nivelurile.

   

  Abordarea interdisciplinara
  Intrucat structura pregatirii de specialitate din cadrul Academiei este parte integranta a unui sistem de pregatire universitara, procesul de invatamant se realizeaza printr-o abordare modulara, interdisciplinara. Ca urmare, intre temele referitoare la culegerea si procesarea informatiilor si cele transmise in cadrul diferitelor discipline universitare (psihologie, sociologie, comunicare sociala, geopolitica, institutii euroatlantice etc.) se stabilesc numeroase conexiuni si interdependente. Argumentarea teoretica a notiunilor fundamentale ale activitatii de informatii este urmata de aplicatii practice, care au menirea sa formeze si sa dezvolte deprinderi si abilitati specifice ofiterilor de informatii. Pe parcursul procesului de pregatire, studentii si cursantii efectueaza stagii de practica in unitati operative din cadrul sistemului de securitate nationala.

   

  In Strategia pe termen scurt si mediu a Serviciului Roman de Informatii este prezentata o noua abordare a resurselor informationale in contextul globalizarii. Aceasta abordare necesita un nou tip de ofiter de informatii, al carui obiect si orizont de activitate vor fi centrate pe valori, interese si obiective de aparat. Un rol decisiv in formarea acestuia revine personalului incadrat in Departamentul Pregatire de Informatii din cadrul Academiei.

   

  Personalul Departamentului
  In conformitate cu prevederile legale in vigoare, care au ca obiect de reglementare problematica invatamantului superior, departamentul este incadrat cu personal didactic universitar militar si civil si cu instructori militari proveniti din randul expertilor in munca de informatii. In vederea imbunatatirii permanente a nivelului profesional, cadrele departamentului sunt implicate in diverse forme de perfectionare a pregatirii: doctorat, cursuri postuniversitare, cursuri de pregatire psiho-pedagogica, stagii de documentare in unitatile operative ale Serviciului Roman de Informatii etc.

   

  O alta modalitate de perfectionare a pregatirii profesionale si de crestere a prestigiului corpului profesoral o constituie cercetarea stiintifica, materializata in elaborarea de cursuri, manuale, studii, analize, diagnoze si prognoze, pe multiple laturi ale activitatii de informatii. Rezultatele acestei activitati sunt permanent fructificate in procesul de formare a viitorilor ofiteri de informatii. O preocupare constanta a conducerii Academiei este cresterea calitatii profesionale a cadrelor, prin aducerea in departament a unor cadre cu o foarte buna pregatire teoretica, dar si cu o vasta experienta practica, dobandita in unitatile operative. Acest proces vizeaza mentinerea racordarii permanente a pregatirii de informatii din Academie la realitatile si dinamica activitatii informativ-operative din unitatile Serviciului Roman de Informatii.

 
 
 
 

Studenti la Academia Nationala de Informatii din Bucuresti-OtopeniVezi toti membrii
 

Cauta universitate