Institutul Teologic Penticostal din Bucuresti

Oras : Bucuresti
Adresa ( Vezi harta) : B-dul Uverturii nr. 210-220, sector 6, Bucuresti
Telefon : 021-434.16.23
Fax : 021-430.20.33

Grupul de discutii de la Institutul Teologic Penticostal din Bucuresti
 
 • Institutul Teologic Penticostal din Bucuresti este institutia oficiala prin care Cultul Crestin Penticostal din Romania isi pregateste slujitorii. Cultul Crestin Penticostal din Romania a fost intotdeauna animat de dorinta de a organiza invatamant preuniversitar si universitar, destinat sa pregateasca personal ecleziastic propriu si specialisti in teologie penticostala. Dupa cum se stie insa, timp de aproape cincizeci de ani, regimul totalitar a ingradit si a umbrit viata religioasa din Romania.

  In aceste conditii, prima forma de invatamant penticostal, aparuta imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, prin stradania unor conducatori ale Bisericii Penticostale din Romania, a imbracat forma unor cursuri biblice centralizate, la nivel national sau regional. Organizarea acestor cursuri s-a impus din nevoia de a lamuri si a clarifica probleme fundamentale de doctrina ale Bisericii, precum si din nevoia de a proteja credinciosi de influentele negative, extremiste, venite mai ales de peste hotare.

  Astfel, un prim curs biblic centralizat a fost organizat la Arad, in anul 1946, fiind condus de Gh. Bradin, presedintele de atunci al Cultului Crestin Penticostal. Un alt curs centralizat, axat insa pe probleme de administratie bisericeasca, s-a organizat la Arad, in anul 1949, sub coordonarea lui Trandafir Sandru, secretarul general al Cultului Crestin Penticostal. Cursuri regionale au fost organizate, in anii 1951 si 1952, la Radauti, Cluj-Napoca, Timisoara si Bucuresti. Pentru prima data, intre anii 1954-1956, au fost organizate la Bucuresti doua cursuri de profil, de nivel superior.

  Incepand cu anul 1974 cu aprobarea Departamentului Cultelor, s-au organizat si au functionat la Bucuresti cursuri biblice pentru pregatirea si perfectionarea pastorilor necesari cultului nostru, care au avut ca director pe Trandafir Sandru.

  In 1976, dupa numeroase insistente, Departamentul Cultelor a aprobat infiintarea si functionarea Seminarului Teologic Penticostal, al carui director a fost Trandafir Sandru. (Anexa I).

  Desi infiintarea Seminarului Teologic Penticostal a insemnat o mare realizare pentru biserica noastra, organele de stat, prin Departamentul Cultelor, au tinut sub un control strict si permanent activitatea Seminarului. Ca urmare a acestui control, nu era permis accesul la Seminar a absolventilor de invatamant superior. in plus, catre sfarsitul anilor ’80, cifrele de scolarizare aprobate au devenit foarte mici (uneori 3 studenti anual), dovedindu-se insuficiente in raport cu nevoile reale de pregatire a personalului bisericii noastre.

  In aceste conditii, sub regimul totalitar a fost imposibila infiintarea unui institut propriu de grad universitar, ceea ce a dus la imposibilitatea formarii de specialisti in teologie penticostala, profesorilor sau alte cadre cu pregatire superioara.

  Dupa revolutia din decembrie 1989, a fost corectata aceasta mare nedreptate facuta Cultului Crestin Penticostal, prin infiintarea Institutului Teologie Penticostal de Grad Universitar din Bucuresti, in baza Hotararii Guvernului Romaniei nr. 164/6 aprilie 1992. In anul 1998, prin H.G. nr. 442/31 iulie 1998, atat Institutul, cat si specializarea "Teologie penticostala pastorala si didactica" au fost autorizate sa functioneze provizoriu, potrivit prevederilor Legii nr. 88/1993, republicata.

  Adaptarea la noul nomenclator al domeniilor si specializarilor de referinta din invatamantul universitar, aprobat prin H.G. nr. 1336/2001, a condus la schimbarea denumirii specializarii autorizate din "Teologie penticostala pastorala si didactica" in "Teologie penticostala pastorala" si, potrivit prevederilor H.G. nr. 88/2005, incepand cu anul I al anului universitar 2005/2006, organizarea invatamantului se face pe domenii de licenta, in cazul nostru pe domeniul de licenta "Teologie penticostala".

  Potrivit H.G. 635/2008 specializarea "Teologie pastorala", indiferent de confesiune, presupune acumularea a 240 credite, ceea ce inseamna ca, in prezent, durata programului de studii pentru teologie penticostala pastorala este de  4 ani. Planul de invatamant este structurat in asa fel incat sa corespunda acestei cerinte.


  Din 24 octombrie 2008, Institutul Teologic Penticostal din Bucuresti este o institutie de invatamant superior acreditata, prin legea Nr. 194 din 21 octombrie 2008 publicata in MONITORUL OFICIAL AL ROMaNIEI  PARTEA I Anul 176 (XX) - Nr. 724, Vineri, 24 octombrie 2008.

   

 

octavian

recomanda
5.00
foarte bun
 • 10.00
Trimis la
22 Septembrie 2013

Toata aceata intitutie de invatamant superior telogic cred ca este organizata foarte bine !

Acordat pentru Facultatea de Teologie Penticostala


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Studenti la Institutul Teologic Penticostal din BucurestiVezi toti membrii
 

Cauta universitate