Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca

Oras : Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) : Piata Avram Iancu, Nr. 13, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon : 0264-59.13.68, 0264-59.28.41
Fax : 0264-59.13.68

Grupul de discutii de la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca
 
 • Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca este o institutie de invatamant superior ale Bisericii Reformate (cu doua eparhii: Eparhia Reformata din Ardeal si Eparhia Reformata de pe langa Piatra Craiului), Bisericii Unitariene si Bisericii Evanghelice-Lutherane din Romania avand misiune primordiala de formarea preotilor.

  Scurt istoric

  • 1568 - Ca urmare a Reformei se infiinteaza in cadrul Colegiul Unitarian din Cluj, un curs special pentru formarea preotilor unitarieni.
  • 1622 - In timpul lui Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei s-a infiintat academia teologica Collegium Academicum in Alba Iulia pentru formarea preotilor reformati.
  • 1662 - Academia Collegium Academicum s-a mutat la Aiud.
  • 1895 - Biserica Reformata din Ardeal a hotarat transferarea Academiei la Cluj, construind o cladire noua si moderna pentru aceasta. In aceasta cladire functioneaza si in prezent Institutul Teologic Protestant de azi. Academia din Cluj si-a inceput activitatea didactica la data de 15 septembrie 1895 sub denumirea Facultatea Teologica Evanghelico-Reformata al Eparhiei din Ardeal. Academia din Aiud si-a continuat activitatea didactica in forma de gimnaziu bisericesc.
  • 1948 - In cladirea Facultatii Teologice Evanghelico-Reformate din Cluj s-a infiintat Institutul Teologic Protestant de Grad Universitar in temeiul Legii Cultelor, Decretul nr. 177/1948 (art. 44-52) in urma Deciziunii Ministerului Cultelor nr. 42.898/1948, unind intr-o institutie comuna formarea viitorilor preoti pentru cele patru biserici protestante istorice din Romania: Biserica Reformata, Biserica Evanghelica C.A., Biserica Evanghelica C.A.S.P. si Biserica Unitariana.


  Conform art. 16. litera b. al Deciziunii Institutul Teologic Protestant de Grad Universitar din Cluj este abilitat sa organizeze studii de doctorat.

  Conform acestor acte normative controlul statului: aprobarea planurilor de invatamant, atestarea diplomelor de licenta si de doctor in teologie, aprobarea numirilor cadrelor didactice, confirmarea titlurilor didactice de conferentiar universitar si profesor universitar a fost exercitat de catre Ministerul Cultelor, respectiv Departamentul Cultelor sau Secretariatul de Stat pentru Culte.

   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei universitati!
 
 
 

Studenti la Institutul Teologic Protestant din Cluj-NapocaVezi toti membrii
 

Cauta universitate