Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia

Oras : Alba Iulia
Adresa : Str. Bibliotecii nr. 3, Alba Iulia, Alba
Telefon : 0258-81.16.88, 0258-81.39.08
 
 • In perioada premergatoare fondarii seminarului teologic de catre episcopul A. Sigismund Sztoyka de Szala (1749-1759) in anul 1753, preotimea isi facea pregatirea teologica in doua orase transilvanene: la Alba Iulia si la Cluj. La Alba Iulia prin intermediul episcopiei romano-catolice scoala capitulara si mai apoi la seminarul episcopal, iar la Cluj prin abatia benedictina, la scoala si academia initiata de iezuiti. 

   

  Rolul conducator pana la reforma religioasa l-a ocupat scoala capitulara de la Alba Iulia, care a cunoscut o inflorire mai ales in a doua jumatate a secolului al XV-lea si pana la mijlocul secolului al XVI-lea, curentul reformist din 1550 desfiintand-o. In Transilvania cunoastem foarte putine scoli manastiresti. Cel mai important centru a fost cel de la Cluj-Manastur, unde calugarii benedictini au jucat un rol deosebit prin cunoasterea scrisului si raspandirea dragostei pentru carte. Pe langa pregatirea "locala" un mare numar de clerici sau tineri capabili, indreptati spre preotie au invatat la universitati germane si italiene.

  Dupa reforma, fata religioasa a Transilvaniei s-a schimbat foarte mult, a devenit un "turn Babel" al confesiunilor. In anul 1556, in timpul principelui Ioan Sigismund, biserica catolica a fost secularizata, starile reformate au confiscat rezidenta episcopala si domeniile bisericesti, acordandu-Ie principelui. In 1568 se Jegifereaza in Transilvania, in discordanta cu libertatea confesionala, legea conform careia in Transilvania catolicii n-au drept la episcop. In curs de 150 de ani catolicii nu au pe nimeni care sa-i tina laolalta si care sa coordoneze ingrijirea spirituala a credinciosilor. In secolul al XVII-lea principii calvini autorizeaza institutia vicariatului. Rolul vicarilor corespundea ordinari lor, doar ca nu avea dreptul sa infiinteze institut teologic si sa sfinteasca preoti. Cei care rezolva problema acestei situatii sunt iezuitii adusi in 1579 de catre principele stefan Bathory. in scolile infiintate de ei tinerii leviti beneficiau de o pregatire corespunzatoare, dar deciziile dietale, ordinile principilor ii expulzeaza de mai multe ore.

  Incepand cu aceste secole de "decadere", catolicismul din Transilvania se bucura in acelasi timp de intariri "dinafara", teologii putandu-si insusi cunostintele necesare la Institute ca Germanicum-Hungaricum din Roma, Pazmaneum-ul din Viena, precum si seminariile teologice de la Gratz, Olmtitz si Tirnavia.
   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei universitati!
 
 
 

Studenti la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba IuliaVezi toti membrii
 

Cauta universitate