Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucuresti

Oras : Bucuresti
Adresa ( Vezi harta) : Str. G-ral Berthelot 19,sector 1, Bucuresti
Telefon : 021-3139988
Fax : 021-3139988
 
 • Institutul Teologic continua o activitate cu o lunga traditie academica, fiind infiintat, in fapt, la sfarsitul secolului trecut si reorganizat, conform Legii Cultelor, in anul 1930 sub numele de Academie Teologica. In 1948, o data cu instaurarea regimului comunist, Institutul isi inceteaza activitatea.

  Dupa mai bine de 40 de ani, la 15 iulie 1991, Institutul este reinfiintat de catre Arhiepiscopul-Mitropolit de Bucuresti, dr. Ioan Robu, ca o institutie a carei menire este aceea de a forma laici competenti in teologie si in alte domenii. Reluarea activitatii este consfintita printr-o Hotarare a Guvernului Romaniei (nr. 484 din 12 iulie 1991).

   

  Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfanta Tereza" se afla sub jurisdictia Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti. In toata activitatea sa, Institutul respecta si promoveaza fidelitatea fata de Magisteriul Bisericii universale si locale.

  In calitate de Rector Magnificus, Arhiepiscopul-Mitropolit de Bucuresti, IPS Ioan Robu, este garantul respectarii dreptei credinte in continutul materiilor predate (cf. CIC, can. 810, 2) si vegheaza la promovarea valorilor centrale ale Bisericii. Cercetand semnele timpurilor, decide modul cel mai adecvat in care Institutul poate contribui la binele societatii, se ingrijeste de bunul mers spiritual si de unitatea comunitatii academice (cf. Sapientia christiana, 8).

  Ca institutie de invatamant si cercetare, Institutul isi propune sa formeze specialisti cu pregatire superioara in diferite discipline. Totodata, se urmareste aprofundarea revelatiei crestine, explicarea sistematica a adevarurilor pe care le cuprinde ea, intelegerea  problemelor lumii de azi in lumina acestor adevaruri, promovarea formarii crestine si profesionale permanente, contributia activa, in stransa legatura cu ierarhia Bisericii, la intreaga opera de evanghelizare.


  Tuturor celor care predau in Institut li se cere s a aiba o buna cunoastere a doctrinei catolice,  o viata profesionala si personala exemplara,  merite  stiintifice si aptitudini pedagogice deosebite (cf. Sapientia christiana , 25, 1), simt eclezial, spirit de colaborare etc. Spiritul ecumenic este promovat in toate imprejurarile.

  Studentii Institutului urmeaza cursuri de teologie fundamentala si dogmatica, teologie morala fundamentala si speciala, logica, filozofie (metafizica, cosmologie, antropologie, epistemologie) si istoria filozofiei, stiinte biblice (introducere in studiul Bibliei, teologie biblica, exegeza Vechiului si a Noului Testament), teologie sacramentala si liturgica, istoria Bisericii, latina, istoria religiilor, drept canonic, ecumenism, muzica sacra.

  Ei primesc si indrumarea pedagogica necesara profesiei didactice (psihologie, pedagogie, metodica predarii religiei, practica pedagogica).


  Studentii sectiei de Teologie Didactica aprofundeaza patrologia  si limba greaca a Noului Testament; optional, li se ofera si un curs de ebraica biblica.
   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei universitati!
 
 
 

Studenti la Institutul Teologic Romano-Catolic din BucurestiVezi toti membrii
 

Cauta universitate