Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca

Oras : Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) : Str. Mihail Kogalniceanu, Nr. 1, RO-400084, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon : 0264-40.53.00
Fax : 0264-59.19.06

Grupul de discutii de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca
 
 • In contextul revolutiilor de la 1848 s-a pus explicit problema universitatii in limba nationala. Romanii, populatia majoritara a Transilvaniei, au cerut universitate in limba romana. Printre liderii maghiari de atunci ministrul Eotvos a propus, in 1868, crearea la Cluj a unei universitati cu predare in maghiara, romana si germana, iar o parte a elitei romanesti a sustinut propunerea.


  Dar, in 1872, autoritatile au infiintat Universitatea din Cluj exclusiv in limba maghiara, ceea ce a starnit nemultumirile majoritatii romanesti. La capatul primului razboi mondial, pe fondul Marii Uniri, universitatea clujeana, asemenea universitatilor din Strasbourg si Bratislava, a fost preluata de autoritatile statului, devenind o institutie a Romaniei intregite.  La 12 mai 1919 se constituie Universitatea romaneasca din Cluj, ale carei cursuri le inaugureaza, in 3 noiembrie 1919, Vasile Parvan, cu prelegerea "Datoria vietii noastre", pentru ca la 1 februarie 1920 regele Ferdinand I sa o proclame solemn. Noua universitate era asezata de catre suveranul Romaniei sub semnul devizei ce strajuia odinioara, daltuita in marmura, intrarea in cladirea centrala: "inchinat adevarului, pe cai de dreptate - singurele care duc la concordia dintre diferitele semintii ale lumii - acest asezamant de inalta cultura va putea fi de folos neamului si umanitatii, cinstindu-se si cinstindu-ne deopotriva prin munca sa stiintifica".  In 1940, ca rezultat al revizuirii teritoriale impuse de Germania si Italia de atunci, Universitatea romaneasca a fost mutata la Sibiu si Timisoara, iar universitatea maghiara a fost adusa de la Szeged la Cluj. Dupa al doilea razboi mondial, o data cu abrogarea Dictatului de la Viena, universitatea romaneasca a revenit la Cluj si a luat curand numele "Babes". in 1945 autoritatile romanesti au infiintat in Cluj universitatea maghiara "Bolyai". Cele doua universitati au fost reunite in 1959 sub numele de Universitatea Babes-Bolyai, cu invatamantul in limbile romana si maghiara. Ulterior, sub regimul lui Ceausescu, studiile in limba maghiara s-au redus treptat.


  Decembrie 1989 a gasit in Universitatea Babes-Bolyai o miscare de tineri universitari si studenti foarte activa in a recupera traditia profesionala si democratica a universitatii si a reforma institutia. Punctul de plecare al noii dinamici a universitatii l-a reprezentat proclamatia "Pentru o noua Universitate a Daciei Superioare" si actiunea energica, in consecinta, a multor universitari romani, maghiari, germani, evrei, dominati de preocuparea de a restabili suveranitatea profesionalismului in universitate si de a o integra valorilor lumii libere.

  Dezvoltarea universitatii clujene poate fi ilustrata prin cateva date sintetice ale evolutiei considerand anii 1938, 1970, 1989, 1992,1999.

  In 1938 la Universitatea din Cluj erau inscrisi 3.094 de studenti in patru facultati si noua specializari, care au fost pregatiti de 115 membri ai corpului didactic (4 profesori onorari, 84 profesori titulari si 29 agregati, conferentiari, docenti) si 245 lectori, asistenti si preparatori. Au fost organizate pana atunci Biblioteca Centrala Universitara, Colegiul Academic, Oficiul Universitar, Oficiul de Editura, Extensiunea Universitara, Institutul de Psihologie Experimentala, Parcul Sportiv si alte unitati.

  In 1971 Universitatea Babes-Bolyai a atins cifra maxima in dezvoltarea ei postbelica avand 14.438 de studenti in opt facultati unde urmeaza 36 de specializari sub conducerea a 648 de cadre didactice. intre timp, universitatea a construit complexul de camine studentesti "Hasdeu". Dupa 1971, ca efect al politicii universitare eronate a regimului Ceausescu, Universitatea Babes-Bolyai s-a restrans dramatic. in 1989 in universitatea noastra numarul studentilor a scazut la 5.940 de studenti, care urmau cursurile in sapte facultati cu 19 specializari in total si sub indrumarea a 626 de cadre didactice.

  La nivelul anului 1992 Universitatea Babes-Bolyai si-a reconstruit structura de specializari pe care le-a avut in maxima ei dezvoltare anterioara. Efectivul de studenti a atins atunci 12.247 de persoane, care studiau in 11 facultati si 55 de sectii de specializare, fiind asistate de 826 de cadre didactice.

  Din 1993 incoace s-a desfasurat cea mai cuprinzatoare si mai puternica dezvoltare din istoria universitatii clujene. Universitatea noastra este acum cea mai diversificata ca specializari si cea mai complexa institutie de invatamant superior din Romania. in 1996 a debutat constructia Noului Campus, iar in 1999 a inceput constructia Noului Complex de hoteluri studentesti al universitatii noastre. in 2004 Universitatea Babes-Bolyai a atins cea mai mare dezvoltare in istoria de pana acum a universitatii clujene.

  Dezvoltarea mentionata a presupus multe decizii de importanta cruciala si initiative radical noi in privinta organizarii studiilor, dezvoltarii cercetarii stiintifice, extinderii serviciilor catre comunitate, modernizarii infrastructurii, crearii retelei avansate de comunicatie, implicarii Universitatii Babes-Bolyai in democratizarea din Romania. Deciziile de transformare a Universitatii Babes-Bolyai intr-o universitate de referinta a Europei Centrale si Rasaritene (1994), de angajare intelectuala, civica si morala in favoarea democratizarii si a integrarii euroatlantice (1993), de extindere masiva a investitiilor in infrastructura (1996), de reorganizare in profil multilingual si multicultural (1995), de convertire intr-o institutie relevanta pentru sistemul international al universitatilor (2000), de infruntare cu noi initiative a conditiilor globalizarii (2003) au fost printre deciziile de importanta hotaratoare pentru profilarea actuala Universitatii Babes-Bolyai.

  Misiunea Universitatii
  Universitatea Babes Bolyai este o institutie publica de invatamant superior a carei misiune este sa promoveze si sa sustina ­ in comunitatea locala, regionala, nationala si internationala ­ dezvoltarea unor componente culturale specifice.

  in contextul actual, aceste componente sunt:
  - o cultura a actiunii bazate pe cunoastere sistematica si inovatoare (cultura a competentei stiintifice si tehnologice, competentei organizationale si a competentei cetatenesti);
  - o cultura a invatarii permanente si inovatoare;
  multiculturalitate, dialog intercultural si interconfesional;
  - o cultura a dezvoltarii personale si morale;
  - o cultura a atitudinii proactive si participarii;
  - o cultura a dezvoltarii personale;
  - o cultura a integrarii in diversitate si a globalizarii, in conditii de respect al identitatii si de reciprocitate.

 

Andrei

nu recomanda
1.80
slab
 • 3.60
Trimis la
02 Mai 2015

O facultate unde prostia si incompetenta sunt premiate iar cunostiintele acumulate sunt doar baliverne.

Acordat pentru Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor

Dan

recomanda
4.60
foarte bun
 • 9.20
Trimis la
14 Ianuarie 2014

Singura facultate din top 500 Shanghai din Romania, in afara de mine mai stiu multi absolventi care chiar au cariere reusite.

Acordat pentru Facultatea de Matematica si Informatica

and

nu recomanda
1.20
slab
 • 2.40
Trimis la
22 Decembrie 2013

este prost organizat, multa coruptie, plictisitor, daca ai relatii nu trebuie sa inveti, dupa trei ani de facultate te gandesti ce sa faci, si transparenta ii ZERO. mai mult este o pierdere de timp si idealuri aceasta sectie.

Acordat pentru Facultatea de Litere


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Studenti la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-NapocaVezi toti membrii
 

Cauta universitate