Universitatea Crestina "Partium" din Oradea

Oras : Oradea
Adresa ( Vezi harta) : Str. Primariei nr. 36, Oradea, Bihor
Telefon : 0259-40.62.82, 0259-43.99.31, 0259-41.82.44
Fax : 0259-41.82.44
 
 • Continuand traditia seculara a invatamantului superior maghiar din Ardeal, intelegand responsabilitatea si obligatiile fata de comunitatea maghiara din Romania, in scopul asigurarii cadrului legal pentru activitatea educativa si stiintifica a Institutului Superior Reformat `Sulyok Istvan` intemeiat in 1990 de Eparhia Reformata de langa Piatra Craiului, precum si in interesul mentinerii si dezvoltarii invatamantului superior in limba maghiara din Oradea, Fundatia Pro Universitate Partium infiinteaza in anul 2000 in Oradea Universitatea Crestina Partium, ca prima institutie de sine statatoare a invatamantului superior maghiar din Romania de dupa 1959.

  Scopul universitatii fondate pe resursele materiale si umane ale Institutului Superior Reformat `Sulyok Istvan`, este de a contribui la dezvoltarea invatamantului superior in limba maghiara, ca parte organica a sistemului de invatamant pentru minoritati din Romania, si de a asigura comunitatii maghiare din Romania specialisti cu pregatire superioara, competitivi in tara si in strainatate, in cadrul unui sistem de invatamant in limba materna.

  La 19 mai 1990 Consiliul Dirigent al Eparhiei Reformate de pe langa Piatra Craiului hotaraste, prin decizia nr. 39/1990, infiintarea Institutului Superior Reformat `Sulyok Istvan`, si numeste membri unui Consiliu de Conducere provizoriu.

  La data de 1 octombrie, incep anul I. de studiu un numar de 238 de studenti dornici sa devina profesori de religie reformata. In februarie 1991 prin autorizatia nr. 4805/1991, Secretariatul de Stat pentru Culte aproba functionarea institutiei nou fondate, ca Facultate de Teologie Reformata, in cadrul Institutului Teologic Protestant din Cluj.

  1994-1995 - Consiliul de Evaluare Academica si Acreditare din Romania acorda autorizatie de functionare provizorie specializarilor de Teologie reformata didactica-limba si literatura germana si Teologie reformata didactica-asistenta sociala. 1995-2000- Structura educativa a institutiei se largeste cu urmatoarele specializari : management, pedagogie muzicala, Institutori-o limba straina.

  Noiembrie 1995 - Consiliul de Conducere al institutiei hotaraste separarea de Institutul Teologic Protestant Cluj si constituirea unei institutie de invatamant superior de sine statatoare, sub numele de Universitatea Crestina Partium.

  Septembrie 1999 - prin hotararea nr. 118/N/1999 a Judecatoriei Oradea, Fundatia Pro Universitate Partium se inregistrata ca persoana juridica, asigurand astfel fundamentul legal al constituirii UCP. 29 noiembrie 2000- prin Hotararea Guvernului nr. 1215/2000 UCP primeste autorizatia de functionare.

  2000-2003 - oferta programelor educative se largeste cu noi specializari : Limba si literatura engleza, Limba si literatura engleza-limba si literatura romana, Sociologie, Asistenta sociala, Economia comertului, turismului si serviciilor, Arte plastice (grafica).

  Iunie 2004 - Consiliul de Evaluare Academica si Acreditare din Romania hotaraste acreditarea specializarilor Asistenta sociala, Limba si literatura germana, Teologie reformata didactica, si propune Guvernului infiintarea prin lege a Universitatii Crestine `Partium`. Procesul legislativ este in derulare.

   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei universitati!
 
 
 

Studenti la Universitatea Crestina "Partium" din OradeaVezi toti membrii
 

Cauta universitate