Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca

Oras : Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) : Piata Unirii, Nr. 31, Cluj-Napoca, Cluj E-mail public@uartdcluj.ro, relint@uartdcluj.ro
Telefon : +40(264)595.021
 
  • Prima scoala de arta din tara a fost intemeiata in secolul al XVIII-lea la Cluj, in anul 1781. Premergatoare acesteia pot fi considerate, ca prime forme de invatamant cu caracter artistic, scolile de iconari si pictori de biserici ca cele de la Nicula, Laz, Fagaras.

    Unirea Transilvaniei cu Romania (1 decembrie 1918), a avut consecinte benefice si pentru invatamantul artistic. O data cu intemeierea Universitatii Daciei Superioare (1919) din Cluj, Consiliul Dirigent a planuit si o scoala de “belle arte”. Proiectul se va finaliza la 15 noiembrie 1925 prin infiintarea Scolii de Arte Frumoase, care isi va deschide portile in ianuarie 1926, avand in componenta doua sectii: pictura si sculptura.

    Scoala va parcurge mai multe faze, prima fiind cuprinsa intre 1926-1933, urmata de etapa timisoreana –  cauzata de cel de-al doilea razboi mondial. Primul director al scolii a fost profesorul Alexandru Popp, afirmat in cercul profesoral al Scolii de Arte Decorative de la Budapesta, urmat de pictorii Pericle Capidan, Catul Bogdan, Anastase Demian si de sculptorii Eugen Pascu si Romul Ladea. Profesorul Victor Papilian indruma disciplina de anatomie artistica, iar Coriolan Petran istoria artei.

    Estetica si istoria naturii erau conduse de Emil Isac, inspector general al artelor din Transilvania. Atanase Popa indruma cursurile de perspectiva si geometrie. Pedagogia a beneficiat si ea de prezenta a doua mari personalitati: Gh. Bogdan Duica si Liviu Rusu.

    Revenirea la Cluj a scolii dateaza din 1950. Denumirea scolii devine Institutul de Arte Plastice “Ioan Andreescu”, dobandind o excelenta reputatie nationala prin intermediul unor profesori si absolventi de marca, ce au contribuit la prestigiul artei moderne si contemporane romanesti.  Aurel Ciupe, Romul Ladea, Kos Andras, Andrassy Zoltan, Abodi Nagy Béla, Daniel Popescu, Feszt Ladislau, Petre Abrudan, Paul Sima etc.

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei universitati!
 
 
 

Studenti la Universitatea de Arta si Design din Cluj-NapocaVezi toti membrii
 

Cauta universitate