Universitatea de Arta Teatrala din Targu-Mures

Oras : Targu Mures
Adresa ( Vezi harta) : Str. Koteles Samuel nr. 6, Targu Mures, Mures E-mail uat@uat.ro
Telefon : +4(0265)266.281
 
 • "Universitatea de Arta Teatrala din Targu-Mures" este o institutie de invatamant superior cu specializari artistice organizate pe doua sectii: romana si maghiara, pe baza principiilor autonomiei universitare. Multiculturalitatea inseamna pentru noi o optiune strategica si o valoare statornica pe care dorim sa cladim viitoarele valori didactice si artistice."

  In 1946, prin Decret-lege semnat de Regele Mihai, a luat fiinta Conservatorul Maghiar de Muzica si Arta Dramatica la Cluj. In acest institut si-au inceput studiile universitare primele promotii ale universitatii noastre. Din 1948 pregatirea universitara inceputa a continuat in cadrul celor doua Institute de Arta cu predare in limbile romana si maghiara, infiintate tot la Cluj-Napoca. In 1950 prin unificarea celor doua institute de arta au luat fiinta trei universitati specializate pe profile distincte de pregatire: Conservatorul de Muzica "Gheorghe Dima", Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" si Institutul de Teatru "Szentgyorgyi Istvan".

   

  In toamna anului 1954 sectia romana a Institutului de Teatru "Szentgyorgyi Istvan" a fost fuzionata cu Institutul de Teatru "I. L. Caragiale" din Bucuresti, iar sectia maghiara va functiona sub denumirea de Institutul de Teatru "Szentgyorgyi Istvan" la Targu-Mures. In contextul intelectual al Teatrului Secuiesc de atunci in scurt timp s-a reusit organizarea unei universitati teatrale performante. In anul 1962 a fost inaugurata cladirea Teatrului Studio, cu 200 de locuri, care va deveni un teatru cu realizari artistice recunoscute in tara.

   

  Din anul 1976 se reinfiinteaza sectia romana. Dupa 1990 s-au reorganizat studiile in domeniul regiei de teatru si s-au infiintat specializarile teatrologie si actorie-manuitor de papusi si marionete, Centrul de studii teatrale, si revista Symbolon. Din 2004 s-a infiintat si specializarea pedagogie muzicala.


  In cadrul studiilor postuniversitare cu frecventa - 2 ani/zi, in anul 2004 am obtinut autorizare de functionare pentru masterat la specializarea "Vorbire si limbaj in artele spectacolului", iar din 2005 la specializarea "Regia spectacolului contemporan".

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei universitati!
 
 
 

Studenti la Universitatea de Arta Teatrala din Targu-MuresVezi toti membrii
 

Cauta universitate