Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca

Oras : Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) : Str. Emil Isac, Nr. 13, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon : 0264-59.72.56, 0264-40.68.40
Fax : 0264-59.72.57

Grupul de discutii de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca
 
 • Inceputurile universitatii noastre se situeaza in Evul Mediu, cand Dieta Transilvaniei a hotarat la Cluj, in 1565, infiintarea unui Colegiu de Medicina. Pentru a-i conferi acestuia stabilitate si prestigiu, s-au adus eruditi din Elvetia si Franta. Era perioada contra-reformei care castiga teren in Transilvania, mai ales dupa alegerea Principelui Stefan Bathory, in 1571.

  Printr-un decret din 12 mai 1581 s-a decis infiintarea universitatii din Cluj, condusa si administrata de Ordinul Iezuitilor. Aceasta universitate nu a avut, insa, o existenta indelungata. In 1774, Colegiul iezuit a fost inlocuit de un altul, organizat si administrat de un alt ordin religios, Piaristii. In 1781, limba de predare latina a fost inlocuita cu limba germana. Era perioada absolutismului iluminat al imparatului Iosif al II-lea al Austro-Ungariei. In acea perioada universitatea a suferit numeroase transformari, ilustrare a tulburarilor socio-politice din Transilvania.

   

  In 12 octombrie 1872, imparatul a fondat Universitatea din Cluj. In aceasta etapa de inceput, Facultatea de Medicina facea parte din Universitatea Franz Joseph.

   

  In 1919, dupa Marea Unire, Iuliu Hatieganu a fost numit profesor si decan al noii Facultati de Medicina. El a fost primul dascal care a tinut cursuri in limba romana intemeind, astfel, sistemul de invatamant medical superior in limba romana la Cluj.

   

  Facultatea a continuat sa-si dezvolte programul de invatamant si sa-si creasca numarul de discipline, astfel incat, in 1948, a fost creat Institutul de Medicina si Farmacie, cu Facultatile de Medicina Generala, Igiena, Pediatrie, Stomatologie si Farmacie.

   

  In anul 1990 institutul a devenit Universitatea de Medicina si Farmacie, iar in 1993, aceasta a luat numele primului sau profesor de medicina clinica si decan al Facultatii de Medicina, devenind Universitatea de Medicina si Farmacie «Iuliu Hatieganu».

   

  Din acest moment, pe langa universitate s-au infiintat mai multe colegii: Colegiul de Radiologie, Colegiul de imagistica medicala, radioterapie, medicina nucleara, Colegiul de asistenti medicali din Cluj, Bistrita si Hunedoara, Colegiul de tehnicieni medicali pentru laborator, Colegiul de Balneo-kineto-terapie si recuperare, Colegiul de Tehnica Dentara, Colegiul de Asistenti in Profilaxie Dentara, Colegiul de Tehnicieni de Farmacie de la Cluj si Hunedoara. Ulterior, au fost infiintate noi facultati, dupa modelul Uniunii Europene: Facultatea de Moase, respectiv Facultatea de Asistenti Medicali Licentiati.

   

  Astazi, universitatea noastra este o institutie prestigioasa, cu rezultate excelente in cercetare si formare, atat la nivel national, cat si international, reflectate in studiile, cartile, publicatiile stiintifice si didactice ale membrilor corpului nostru academic.

   

  Conducerea universitatii este angajata pe calea excelentei academice si a performantei. Carta UMF prevede libertatea academica si autonomia universitara in conformitate cu principiile stipulate in Declaratia de la Lima cu privire la Libertatea Academica si Autonomia Institutiilor de Invatamant Superior (1988) si Magna Carta a Universitatilor Europene (Bologna, 1988).

   

  In anul 1996, universitatea noastra a participat la un concus PHARE de selectie a Universitatilor de Primul Nivel (UPN), astfel ca a fost prima universitate medicala din Romania care a primit acest titlu. In 1997, am infiintat filiera de studiu in limba engleza, iar in anul 2000 cea in limba franceza, la care cusurile si celelalte activitati se desfasoara exclusiv in limba engleza, respectiv in franceza.

   

  Intre anii 2003-2004, universitatea noastra a participat intr-o pozitie centrala la proiectul national de armonizare a legislatiei romane in domeniul profesiilor medicale, etapa esentiala in procesul pregatitor al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

   

 

Nathanael

recomanda
3.40
bun
 • 6.80
Trimis la
10 Iulie 2013

clujul a fost este si sper sa fie o adevarata poarta a medicinei romanesti cu o larga deschidere spre vest si sa duca mai departe prestigiul pe care noi din tara si cei din occident il asteapta
respect !

Acordat pentru Facultatea de Medicina

crina

nu recomanda
1.20
slab
 • 2.40
Trimis la
15 Mai 2013

Nu recomand nimanui sa dea la UMF si asta din cauza ca odata cu absolvirea facultatii nu mai intereseaza pe nimeni daca tu iti primesti diploma sau nu...am terminat in 2011 si iata ca suntem in 2013 si nici urma de diploma,iar in aceasta situatie in momentul de fata se afla sute de studenti.Bataie de joc ce se intampla aici

Acordat pentru Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca

gelu

recomanda
5.00
foarte bun
 • 10.00
Trimis la
03 Aprilie 2013

am urmat cursurile universitare, de masterat, rezidentiat si proiecte de cercetare.

Acordat pentru Facultatea de Medicina


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Studenti la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-NapocaVezi toti membrii
 

Cauta universitate