Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad"

Oras : Iasi
Adresa ( Vezi harta) : Aleea Mihail Sadoveanu, Nr. 3, Iasi E-mail rectorat@univagro-iasi.ro
Telefon : +4(0232)274.933
 
 • Inceputurile invatamantului agricol moldav se regasesc in prima jumatate a secolului al XIX-lea, cand, intre anii 1842 si 1848, cel dintai mare agronom roman, Ion Ionescu de la Brad, prezinta la Academia Mihaileana din Iasi primele lectiuni de agricultura. In urma demersurilor insistente ale unui grup de profesori entuziasti, la 2 mai 1905 Senatul Universitatii "A.I. Cuza" din Iasi voteaza in unanimitate, iar mai tarziu Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice aproba, infiintarea la Facultatea de Stiinte a catedrelor de Chimie Agricola si Chimie Tehnologica.

   

  Anul de nastere a invatamantului universitar agricol iesean este considerat a fi 1912, cand, prin Legea Invatamantului Superior publicata in M.O./27 martie, se stabileste infiintarea Sectiei de Stiinte Agricole, la Facultatea de Stiinte a Universitatii din Iasi. La Iasi debuteaza astfel o scoala superioara agricola, cu cursuri moderne, grupate in doua categorii - pregatitoare si agricole, sustinute de un colectiv de profesori eminenti: Haralamb VASILIU, Agricola CARDAS, Ioan BORCEA, Autonom GEORGESCU, Alexandru OBREGIA, Ion CONSTANTINEANU.

   

  Marea Unire din anul 1918 reintregeste teritoriul istoric al romanilor si ridica potentialul economic, in principal agricol, al Romaniei Mari. In aceasta noua conjunctura social-economica, prof. Agricola CARDAS, numit in 1918 director al agriculturii din Basarabia, inainteaza in anul 1926 Ministerului Instructiunii Publice un memoriu prin care solicita transferul invatamantului agronomic moldav de la Iasi la Chisinau, capitala unei regiuni cu mare potential agricol.

   

  In M.O. nr. 82/9 aprilie 1933 s-a publicat Legea pentru transformarea Sectiei de Stiinte Agricole de pe langa Universitatea din Iasi, in Facultate de Stiinte Agricole a Universitatii "A.I. Cuza" din Iasi, cu sediul la Chisinau. Legea stabilea, printre altele, baza materiala a noii Facultati, alcatuita din imobile, ferme, vii si peiniere, inclusiv cele de la Iasi (campurile experimentale Ezareni si Adamachi si Punctul Zootehnic Copou). Consiliul de Facultate, alcatuit din profesorii Haralamb VASILIU (Chimie agricola), Agricola CARDAS (Zootehnie), Nicolae FLOROV (Agrogeologie), si Constantin MOTAS (Zoologie), isi alege decanul in persoana prof. Haralamb VASILIU (1933-1936, 1938-1940). Sub conducerea acestuia si a decanului prof. Agricola CARDAS (1936-1938), se realizeaza organizarea noii Facultati, precum si elaborarea regulamentului propriu de functionare academica si financiara.

   

  In anul 1940 Romania moderna sufera cea mai cumplita tragedie nationala, prin pierderea Basarabiei, nordului Bucovinei si Hertei, a Transilvaniei de nord si a sudului Dobrogei, respectiv mai mult de o treime din teritoriul national. In noua conjunctura politica, cu Basarabia alipita abuziv la Uniunea Sovietica, prin Decretul-lege 3463/15 octombrie 1940, Facultatea de Stiinte Agricole de la Chisinau este desfiintata. Personalul didactic si parte din bunurile materiale se transfera la Iasi unde, dupa un an de dezbateri si eforturi administrative deosebite, conform Legii 922/17 octombrie 1941, se infiinteaza (din nou) Facultatea de Agronomie. La apelul decanului, prof. Neculai ZAMFIRESCU, cea mai mare parte a personalului se aduna la Iasi, astfel incat, la 15 ianuarie 1942, Facultatea de Agronomie, renascuta din propria cenusa, reincepe cursurile cu toti anii de studii.

   

  In conditiile grele ale razboiului, cu o mana de studenti si salariati, Facultatea trece prin mari greutati administrative care culmineaza cu evacuarea, in ianuarie 1944, la Geoagiu-Hunedoara. Desi cursurile se intrerup dupa vacanta de Craciun , evacuarea continua pana in septembrie 1944. Cu profesorii si studentii cei mai inimosi, ce au trecut peste vicisitudinile pribegiei, avand ca decan pe prof. Constantin OESCU (1944-1947), la 15 ianuarie 1945 se reiau cursurile in localul Liceului "Aurel Vlaicu" din Orastie. In aprilie 1945 Facultatea revine la Iasi. Din nou renaste viata universitara agricola ieseana, care, prin munca istovitoare si daruirea profesorilor, salariatilor si studentilor, isi va reveni la normal in anii urmatori si nu se va mai intrerupe niciodata.

   

  Anul 1948, prin Decretul din 3 august si Decizia Ministerului Invatamantului 26237/24 octombrie, deschide reorganizarea invatamantului universitar romanesc, a celui agronomic sub forma unor Institute Agronomice in Capitala si in marile orase ale tarii. La Iasi se infiinteaza Institutul Agronomic, cu Facultatea de Agrotehnica (ulterior Agricultura), la care se adauga, in anul 1951 Facultatea de Horticultura si Facultatea de Zootehnie, iar in anul 1961 Facultatea de Medicina Veterinara. Dupa numeroase dar vremelnice schimbari de organizare academica si denumire, cele mai importante petrecute in anul 1990, vechiul Institut Agronomic functioneaza in prezent sub denumirea de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) "Ion Ionescu de la Brad" Iasi si include Facultatile de Agricultura, Horticultura, Medicina Veterinara si Zootehnie.

  CONTACT
  Adresa: Aleea Mihail Sadoveanu nr. 3, Iasi, 700490, Romania
  Telefon: 0040 232 274933 0040 232 274956 0040 232 275070
  Fax: 0040 232 260650

   

 

Dora Cristina

recomanda
5.00
foarte bun
 • 10.00
Trimis la
21 Iunie 2013

Un pas mic, o alegere inteleapta, noi opurtunitati, un viitor mult mai bun!
De ce? Pentru ca agricultura este fundatia viitorului!

Acordat pentru Facultatea de Agricultura

florentina

recomanda
5.00
foarte bun
 • 10.00
Trimis la
04 Aprilie 2013

profesorii sunt foarte bine pregatiti, dau o importanta deosebita manierei in care insufla tuturor cunostintele dobandite; exista numeroase programe de finantare, iar bursele sunt semnificative...

Acordat pentru Facultatea de Agricultura

dan

recomanda
4.20
foarte bun
 • 8.40
Trimis la
03 Aprilie 2013

facultate de prestigiu, profesori bine pregatiti, dotari corespunzatoare

Acordat pentru Facultatea de Zootehnie


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Studenti la Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad"Vezi toti membrii
 

Cauta universitate