Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti

Oras : Bucuresti
Adresa ( Vezi harta) : Str. Stirbei Voda nr. 33 (colt cu str. Poiana Narciselor), Bucuresti
Telefon : 021-314.63.41, 021-314.26.10 int. 130 (Rectorat)
Fax : 021-314.63.41, 021-314.26.10 int. 130
 
 • Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti a fost creata in iunie 1863 printr-un decret al Consiliului de Ministri, prezidat de domnitorul  Alexandru Ioan Cuza. La acea vreme se dorea ca noua institutie sa includa doua scoli principale de arta: "Institutul de muzica vocala" si "Scoala de muzica instrumentala" cu filiale atat in Bucuresti cat si in Iasi. Astfel, la 6 octombrie 1864, Conservatorul de Muzica si Declamatiune si-a deschis portile pentru tinerii dornici sa studieze si sa devina faimosi in lumea muzicii.

  Sub conducerea compozitorului Alexandru Flechtenmacher, Conservatorul a devenit o institutie europeana specializata in educatia muzicala vocala si instrumentala, avand clase de vioara, solfegiu, cor bisericesc, canto, pian si armonie. Aici au fost pregatite mari personalitati ale istoriei muzicii romanesti si internationale, care apoi au condus destinele acestui faimos asezamant cultural.

   

  In timp, domeniile de studiu oferite de Conservator s-au imbogatit si diversificat. In 1900 a aparut prima clasa de muzica de camera, iar in 1905 prima clasa de compozitie, condusa de Alfonso Castaldi.

  In perioada interbelica a inceput studierea contrapunctului, orchestratiei, esteticii si istoriei muzicii. 17 iulie 1931 a fost momentul de rascruce in viata Conservatorului din Bucuresti, la acea data fiind indeplinite toate conditiile pentru a-l transforma intr-o institutie de invatamant superior sub numele de Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica. Toate acestea au fost posibile datorita eforturilor muzicienilor angajati in institutie, sprijiniti de cel care va deveni profesor de onoare al Academiei, o proeminenta figura a compozitiei romanesti din acea perioada, binecunoscutul violonist, compozitor si dirijor, George Enescu. Multe generatii de studenti au fost influentate de acest mare muzician.

  In anii 40, compozitorul Mihail Jora a preluat conducerea Academiei Regale de Muzica si Arta Dramatica, imprimand institutiei propria exigenta si rigoare si mentinand in continuare nivelul ridicat al invatamantului muzical. Dupa anii 50 institutia s-a numit "Conservatorul Ciprian Porumbescu", avand in structura sa doua facultati: Interpretare Muzicala si Compozitie, Muzicologie, Dirijat orchestra si Pedagogie.

  Schimbarile din viata politica si sociala romaneasca de dupa anul 1989 au influentat viata si dinamica institutiei. Numele de Academia de Muzica Bucuresti a fost atribuit in perioada 1990 - 1998 iar dupa aceasta data s-a numit Universitatea de Muzica Bucuresti. Datorita traditiei si a excelentei in domeniu, printr-o hotarare de Guvern din ianuarie 2001 numele de Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti devine un reper pentru invatamantul superior muzical din Romania.

  Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti este situata in centrul orasului, in vecinatatea Gradinii Cismigiu si aproximativ 15 minute de Gara de Nord. Este excelent conectata, prin intermediul liniilor de troleibuze, autobuze si de metrou subteran, cu toate cartierele din Bucuresti. La 5 minute distanta, in jurul universitatii se afla unele dintre cele mai importante institutii muzicale si culturale din Romania: Societatea Romana de Radiodifuziune, Ateneul Roman, Sala Palatului si Opera Nationala.

  Universitatea are trei cladiri (blocurile A, B si C) la aceeasi adresa (Str. Stirbei Voda nr. 33), unde se afla salile de curs si de studiu, si un modern camin studentesc aflat la o distanta de cateva minute (Str. Berthelot nr. 8)

  Adrese de contact:

  Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti
  Str. Stirbei Voda. nr.33, Sector 1,

   

  010102 Bucuresti

   

  ROMANIA
   

   

   

   

   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei universitati!
 
 
 

Studenti la Universitatea Nationala de Muzica din BucurestiVezi toti membrii
 

Cauta universitate