Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

Oras : Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) : Str. Constantin Daicoviciu, Nr.15, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon : 0264-40.12.00, 0264-40.12.48
Fax : 0264-59.20.55

Grupul de discutii de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
 
 • Pe firmamentul valorilor culturale ale municipiului Cluj-Napoca, invatamantul tehnic s-a afirmat inca de la inceputul secolului trecut. Realizarea statului national unitar roman, la 1 decembrie 1918, a deschis perspective noi pentru invatamantul de toate gradele. La 1 februarie 1920 este infiintata Scoala superioara industriala, noua institutie scolara trecand apoi printr-o suita de reorganizari si devenind in 1922 Scoala de conductori tehnici.

   

  Era unica scoala de acest nivel in tara, cu profil electromecanic, precursoare a Politehnicii clujene. O alta scoala cu profil tehnic creata in 1920 a fost Scoala de conductori de lucrari publice, cu specific de drumuri si poduri, veritabila precursoare a Facultatii de Constructii. Scoala de conductori tehnici, care s-a bucurat de un important prestigiu in cadrul industriei romanesti, a fost reorganizata in 1937 ca Scoala de subingineri electromecanici.

   

  In anul 1947, in urma unui memoriu adresat Ministerului Educatiei Nationale privind infiintarea unei Politehnici la Cluj cu trei facultati: constructii, electromecanica si silvicultura, prin prevederile legea pentru reforma invatamantului din august 1948, s-a creat Institutul de Mecanica din Cluj , avand o facultate cu doua sectii: termotehnica si masini de lucru. Cresterea nevoii de cadre tehnice a facut ca in anul 1953 Institutul de Mecanica sa se transforme in Institutul Politehnic din Cluj.

   

  Dupa revolutia din 1989, invatamantul superior romanesc a revenit la traditia romaneasca corelata cu sistemul occidental. Incepand din 1992 Institutul Politehnic si-a schimbat denumirea in Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca , iar din cele trei facultati existente la momentul respectiv, prin restructurare s-au constituit sapte facultati: Automatica si Calculatoare, Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Inginerie Electrica, Constructii, Constructii de Masini, Mecanica, Stiinta si Ingineria Materialelor, precum si Colegiul Universitar Tehnic, Economic si de Administratie. Incepand cu anul universitar 1998/1999 structura Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca s-a completat cu Facultatea de Arhitectura si Urbanism.

   

  La momentul actual, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca pregateste specialisti pentru domeniul tehnic (inginerie mecanica, electrica, de constructii si arhitectura) prin studii de lunga si scurta durata, studii postuniversitare si doctorale, numarul studentilor din UTC-N depasind 12000.

   

  Cercetarea stiintifica a reprezentat o preocupare esentiala a cadrelor didactice si cercetatorilor din UTCN. Potentialul stiintific de care dispune Universitatea a indreptatit-o sa organizeze o suita de manifestari stiintifice de anvergura, cu o larga participare a specialistilor romani si straini. Rezultatele practice ale activitatii de cercetare sunt reflectate de numeroase contracte si proiecte cu finantare interna si internationala, dintre care cele mai importante sunt cele cu: CNCSIS, ANSTI, PNCDI si cele finantate de Comisia Uniunii Europene: EUREKA, COPERNICUS, COST, PC5 si PC6.

   

  Racordarea Universitatii la cerintele europene este reflectata de o seama de conventii internationale la care este parte si de o gama larga de programe europene cu specific educational: TEMPUS-PHARE, SOCRATES, ERASMUS, LEONARDO, CEEPUS. De asemenea, au fost incheiate o suita de conventii, acorduri si protocoale internationale cu universitati din Franta, Italia, Germania, SUA, Austria etc. UTC-N a fost acceptata, din 2003, ca membru in Asociatia Europeana a Universitatilor.

   

  Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca se prezinta astazi ca o institutie de invatamant superior tehnic moderna, aflata intr-o faza de renastere veritabila, confirmand autentice disponibilitati de creatie stiintifica si tehnica.

 

Madalin

recomanda
4.60
foarte bun
 • 9.20
Trimis la
18 Noiembrie 2014

crina

recomanda
4.40
foarte bun
 • 8.80
Trimis la
05 Octombrie 2013

Cunosc unii profesori precum si faptul ca acolo este o foarte buna organizare.

Acordat pentru Facultatea de Constructii (scolarizare la Baia-Mare)

silvia

recomanda
4.20
foarte bun
 • 8.40
Trimis la
12 August 2013

Profesori foarte deschisi, te ajuta la orice.
La nivel de bursele ar trebui sa fie mai mari.

Acordat pentru Facultatea de Ingineria Materialelor si a Mediului


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Studenti la Universitatea Tehnica din Cluj-NapocaVezi toti membrii
 

Cauta universitate