5 verificari de siguranta pe care sa le faci cand cumperi o masina

0 stele

977 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

5 verificari de siguranta pe care sa le faci cand cumperi o masina

Siguranta masinii trebuie sa fie principalul criteriu pe baza caruia iti alegi autoturismul. Dincolo de marca, pret sau culoare, cel mai important este sa-ti cumperi o masina sigura, care a trecut cu bine testele de impact la coliziune, care are frane sigure si sistem de airbaguri bine pus la punct. Fa o verificare auto completa inainte de a pune banii jos si a pleca cu masina acasa!

1. Siguranta la impact sau coliziune frontala (scoruri IIHS)

Verifica cartea masinii si asigura-te ca autoturismul pe care urmeaza sa ti-l cumperi a trecut cu brio testele de coliziune la care a fost supus in probe. Scorurile IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) sunt adesea notate cu Bune, Acceptabile, Marginale sau Slabe.

2. Control de stabilitate electronica

Cotrolul de stabilitate electronica este proiectat pentru ca autoturismul sa ia virajele corespunzator, sa evite alunecarea sau derapajul, astfel incat pasagerii sa fie in siguranta atunci cand vehiculul incepe sa dea semne de instabilitate. Sistemul aplica selectiv franele la una sau mai multe roti si reduce automat puterea motorului pentru a mentine masina pe un curs normal. Asigura-te ca autoturismul pe care urmeaza sa il cumperi are controlul de stabilitate electronica (ESC) instalat.

3. Sistem de antiblocare la frane (ABS)

ABS-ul (antilock brake system) este o dotare de siguranta pe care autoturismul pe care urmeaza sa il il cumperi trebuie sa o aiba. Acesta previne blocarea franelor rotilor in cazul unei opriri bruste sau puternice, ajutandu-te sa nu pierzi controlul masinii.

4. Air bag

Dotarea cu airbag-uri este obligatorie prin lege, astfel ca, orice autoturism comercializat pe piata trebuie sa dispuna de aceste masuri de siguranta. Cu toate acestea, versiunile de airbag s-au diversificat si modernizat mult de-a lungul timpului. In ziua de astazi, exista sisteme de airbaguri "inteligente", care pot fi atat frontale, cat si laterale, si care iau in calcul mai multe variabile atunci cand se declanseaza, astfel incat sa protejeze cat mai bine pasagerii la momentul impactului.

5. Centuri de siguranta

Toate masinile sunt dotate cu centuri de siguranta, insa nu strica sa arunci o privire inainte de a cumpara autoturismul, pentru a te asigura ca dispui de cele mai bune si sigure astfel de sisteme de siguranta. Potrivit specialistilor, centurile care se prind in trei puncte (umeri-poala) sunt cel mai sigure sistem individuale de protectie.

Foto: Vtc.vn

 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!