A fost descoperita gena care determina ineficienta unor tratamente impotriva cancerului

0 stele

1808 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

A fost descoperita gena care determina ineficienta unor tratamente impotriva cancerului

Cateva studii recente realizate asupra celulelor canceroase ar putea dezvalui de ce anumite medicamente folosite in mod frecvent in tratarea cancerului nu au efectul scontat in cazul anumitor pacienti. Astfel, se pare ca absenta unei gene, numite FBW7, la nivelul tumorii, sau aparitia ei intr-o forma diferita, ar putea fi cauza ineficientei respectivelor tratamente medicamentoase.

Aceste studii au implicat cercetarea celulelor tumorale in boli ca leucemia, cancerul de colon, ovarian sau pulmonar si ar putea sugera o abordare noua in tratarea acestui tip de tumori din care lipseste gena FBW7 sau in care aceasta apare sub forma unei variante.

Cercetatorii au ales sa studieze rolul pe care il are gena FBW7 in leucemie datorita implicatiilor pe care le are aceasta. Pana la 30% dintre pacientii cu leucemie limfoblastica acuta cu celule T pot avea tumori cu variante ale genei FBW7, a afirmat Wenyi Wei, cercetator independent la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.

Cele doua studii intreprinse recent sugereaza faptul ca, in lipsa genei FBW7, celulele canceroase nu mor in urma tratamentelor medicamentoase pentru ca au un nivel ridicat de proteine numite MCL1. Spre deosebire de acestea, celulele cu FBW7 descompun proteina MCL1 si mor in urma acestor tratamente.

Medicamentele studiate, Taxol si ABT-737, opresc diviziunea celulelor. Insa un nivel crescut de MCL1 pare sa permita celulelor sa traiasca in continuare si, uneori, sa sufere mutatii, dupa care sa se divida in continuare dupa ce efectul medicamentelor dispare.

Dr. Bruce Clurman, de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle este de parere ca noile terapii, ce urmeaza sa fie dezvoltate pentru tratarea cancerului, ar trebui sa isi propuna reducerea nivelului de MCL1, insa leucemia si cancerul pulmonar ar trebui sa fie tratate in mod diferit. In plus, nu se stie momentan daca vreun medicament existent in prezent ar putea trata tumorile specifice acestor doua boli.

Chiar daca testele vor mai dura cativa ani de acum incolo, aceste descoperiri sunt optimiste, intrucat ofera o directie de cercetare in vederea descoperirii unor tratamente mai eficiente, este de parere cercetatorul Alex Almasan de la Clinica din Cleveland, care a studiat gena FBW7.

 

Dana Saporan - editor Studentie.ro
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: PROTEINE  CANCER  MEDICAMENT  tratament  GENA 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!