CASA MEMORIALA ION SIUGARIU

CASA MEMORIALA ION SIUGARIU 5 1
5 stele

2264 vizualizari  |  1 comentariu

CASA MEMORIALA ION SIUGARIU

 Casa in care s-a nascut poetul Ion Siugariu, a fost deschisa publicului vizitator anul 1983 si adaposteste manuscrise, fotografii, corespondenta de familie, piese de mobilier si obiecte specifice zonei miniere.
   Ion Siugariu a vazut lumina zilei la 6 iunie 1914, in Baita, sat situat in apropierea Baii Mari, fiind primul nascut intre cei sase copii ai familiei Ion si Floarea Sugar.
Primii ani de scoala ii urmeaza la Baita. Dupa terminarea clasei a IV-a, este admis ca elev la Scoala Normala din Oradea. In iunie 1932 trece in cursul superior al Liceului "Emanuil Gojdu" Oradea. Anii de liceu ai lui Ion Siugariu corespund cu acea efervescenta artistica inceputa in Transilvania prin 1933, sustinuta de publicatii ale momentului cum ar fi revista Abecedar. Intr-un asemenea mediu, calitatile exceptionale ale elevului Ion Siugariu nu intarzie sa se arate, remarcandu-se prin puterea de receptare, analiza si intelegere a noului fenomen liric.
   In mai - iunie 1934 debuteaza in cadrul revistei "Observatorul", publicatie a liceului din Beius, cu poezia "Imn tineretii".
Toamna anului 1936 il gaseste pe Ion Siugariu la Scoala de Ofiteri de Rezerva din Ploiesti
   In septembrie 1937 Ion Siugariu se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie, specialitatea filologie moderna, urmand o perioada in care traieste numai pentru poezie si prin poezie. Colaboreaza la o seama de publicatii din Capitala si din provincie, legand numeroase cunostinte si prietenii literare mai ales cu scriitori din generatia tanara.
   In noiembrie 1941 este ales presedinte al Asociatiei Studentilor Refugiati, din toata tara, calitate in care desfasoara o rodnica activitate publicistica si organizatorica.
Ianuarie 1943 este anul in care poetul este concentrat ca ofiter de rezerva la o scoala de instructie din Ploiesti, apoi repartizat la un Regiment de infanterie la Bacau.
   In iulie 1943 se casatoreste la Ramnicu - Valcea cu Lucia Stroescu, studenta la farmacie.
Mai 1944 poetul e din nou concentrat si trece cu frontul la 30 km de Baita, si in continuare, prin Pusta ungara, pe pamantul Cehoslovaciei pana in Tatra.
   Prin intermediul jurnalului pe care il tine, ne inlesneste cunoasterea etapelor pe care le parcurge in razboi, starea de spirit a ostasului fiind mai mult un jurnal al starilor sufletesti decat al faptelor de razboi.
   Cel care credea cu toata convingerea in epoca de refaceri care va urma razboiului, visand sa contribuie cu spiritul sau tanar la inflorirea noii literaturi, avea sa se stinga la 1 februarie 1945, in batalia pentru orasul Brezno (Cehoslovacia), secerat de explozia unui proiectil inamic.
Adresa: jud. Maramures  Baita Tautii - Magheraus.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: ION  CASA  Memoriala 
Comentarii

Raspunde-i

Articol bun,dar nu se mentioneaza ca nu poate fi vizitata de catre turisti casa memoriala deoarece drumul de acces este impracticabil.

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

CASA MEMORIALA ION BORCEA CASA MEMORIALA ION BORCEA