Cele mai SCUMPE tari in care sa faci o facultate. Romania e pe un loc fruntas!

0 stele

2931 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  |  7 ian 2016

Cele mai SCUMPE tari in care sa faci o facultate. Romania e pe un loc fruntas!

Marea Britanie si SUA sunt renumite pentru universitatile de prestigiu pe care le detin, insa atunci cand vine vorba despre taxe de scolarizare, nu sunt in top. Potrivit unui studiu realizat de Gallup si publicat de independent.co.uk, Romania ocupa locul doi in topul celor mai scumpe universitati.

Iata care sunt costurile pe stagiu de studii, in functie de procentul din venitul pe gospodarie care merge catre taxele de scolarizare:

1. Ungaria

Taxe de scolarizare: 30.500 de euro
Procent din venit: 92%

Parintii din Ungaria se vad nevoiti sa cheltuiasca aproape un intreg salariu mediu pentru a-si tine copiii in facultate, motiv care descurajeaza de multe ori tinerii sa urmeze cursurile unei universitati. Cu toate acestea, guvernul ofera cursuri gratuite in conditiile in care persoana respectiva se angajaza sa ramana in tara sau sa isi achite ulterior cheltuielile suportate de stat.

2. Romania

Taxe de scolarizare:
22.680 de euro
Procent din venit: 86%

Independent scrie despre faptul ca tara noastra are o mare concentratie de studenti, romani si straini, in special la Medicina, laudand sistemul de invatamant superior de la noi. Cu toate acestea, nu oricine isi permite sa plateasca pentru a urma o facultate.

3. Estonia

Taxe de scolarizare: 34.550 de euro
Procent din venit: 76%

Guvernul estonian a facut din dezvoltarea stiintei si tehnologiei o prioritate nationala incepand din 2011, dupa ce, din 1990, numarul de studenti in domeniul stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii a scazut constant. In vreme ce numarul celor care urmeaza o universitate a crescut in ultima perioada, acestia suporta cu greu taxele uriase.

4. Chile

Taxe de scolarizare: 21.230 de euro
Procent din venit: 73%

In urma cu patru ani, un val urias de proteste a avut loc in Chile, in incercarea de a suprima taxele impovaratoare si de a da ocazia tuturor celor care vor sa aiba studii superioare sa urmeze o facultate.

5. Malaezia

Taxe de scolarizare: 16.190 de euro
Procent din venit: 73%

Malaezia are 20 de universitati foarte bine cotate la nivel mondial, insa in aceasta tara veniturile sunt atat de mici incat, fara o finantare a invatamantului din partea statului ar fi imposibil ca vreunul dintre tineri sa mearga mai departe la scoala dupa ce termina liceul.

6. Statele Unite ale Americii


Taxe de scolarizare:
82.590 de euro
Procent din venit: 53%

7. Ucraina

Taxe de scolarizare: 20.870 de euro
Procent din venit: 52%

8. Lituania

Taxe de scolarizare: 21.500 de euro
Procent din venit: 48%

9. Marea Britanie

Taxe de scolarizare: 36.254 de euro
Procent din venit: 42%

10. Singapore

Taxe de scolarizare: 31.850 de euro
Procent din venit: 36%
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!