CIUDATENIILE ZILEI DE 29 FEBRUARIE

0 stele

687 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 29 feb 2008

CIUDATENIILE ZILEI DE 29 FEBRUARIE

29 februarie, zi rara care vine o data la 4 ani, are semnificatii aparte in traditia populara. Se stie ca anul bisect este rezultatul unor calcule complicate care tin seama de miscarea de revolutie a Pamantului, de echinoctii si de modul in care se stabileste data Pastelui.

O lege straveche spune ca in aceasta zi, femeile pot sa ceara in casatorie barbatul iubit. Legenda, relatata de Realitatea TV, dateaza din Irlanda secolului V. Sfanta Bridget l-a rugat pe Sfantul Patrick sa permita femeilor, intr-o singura zi din an, sa-i ceara in casatorie pe barbati. Pentru a-i face pe plac, acesta a hotarat ca ziua respectiva sa fie 29 februarie. Traditia s-a pastrat secole de-a randul, iar in secolul al XIII-lea a fost chiar adoptata ca lege in Scotia, iar barbatul care refuza cererea in casatorie era amendat.

Istoria zilei de 29 decembrie
Iulius Cezar a avut ideea unei zile in plus. Calendarul roman avea doar 355 de zile, astfel ca, la un moment dat, lunile anului nu mai corespundeau cu aceleasi anotimpuri. In anul 45 inainte de Hristos, denumit de istorici "anul confuziei", Iulius Cezar a adaugat in calendar inca 9 de zile. Odata la patru ani, se mai adauga o zi pentru a sincroniza anul calendaristic cu durata dintre doua echinoctii. Calendarul Iulian a rezistat pana la reforma gregoriana din 1582.

In Evul Mediu, capii bisericii erau complet derutati in a mai stabili data Pastelui: echinoctiul din calendar se decalase fata de cel real cu 10 zile. Dupa calcule complicate, Papa Gregoriu a gasit solutia. Fiindca Pamantul realizeaza miscarea de rotatie in jurul Soarelui in 365 si aproape 6 ore, la fiecare 4 ani, lunii februarie i se mai adauga o zi.

Papa Gregoriu a pastrat regula anilor bisecti, insa a hotarat ca anii care se termina in 00 sa nu fie bisecti decat daca rezultatul impartirii lor la 400 este un numar intreg. Astfel, anul 2008 este bisect, dar 2100 nu va fi an bisect.

Sursa : Ziare.com

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: FEBRUARIE  ZILEI  CIUDATENIILE 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!