Cum te prinzi daca esti dependent in iubire

0 stele

2947 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Cum te prinzi daca esti dependent in iubire

Pana nu demult, dependenta nu parea sa aiba nicio legatura cu iubirea. Cu toate acestea, studiile au indicat faptul ca poti deveni dependent intr-o relatie de iubire, iar consecintele sa nu fie dintre cele mai placute. O astfel de problema, care implica obiceuri si practici daunatoare, poate fi, insa, tratata. Cum te prinzi daca esti dependent de iubire si ce poti face pentru a remedia situatia!

Dependentele noastre, oricare ar fi acestea, apar, printre altele, atunci cand nu stim prea bine cine suntem si nu ne dam seama cu adevarat de ce anume avem nevoie. Intr-o astfel de situatie, suntem tentati sa apelam la comportamente invatate in copilarie care, desi ne ofera o stare de confort, nu ne sunt neaparat utile, dimpotriva. Cand vine vorba despre dependenta de iubire, asemenea comportamente ne pot determina sa optam la nesfarsit pentru relatii in care sa devenim dependenti.

Un comportament pozitiv, repetat, ne este de folos pentru a progresa in viata. In schimb, unul nociv ne ofera oportunitatea de a invata ceva despre noi si de a face schimbarile necesare, pentru a intrerupe modelul comportamental invatat, distructiv pentru noi.

Poate fi destul de plictisitor sa te implici intr-o relatie in care nu simti fluturasi in stomac la fiecare 5 minute. Si totusi, o relatie lipsita de drama ar putea fi cea mai buna idee! Crezi ca ai tendinta sa devii dependent/a in iubire? Afla raspunzand sincer la urmatoarele intrebari:

- Sentimentul de „interzis” intr-o relatie iti da fluturasi in stomac?
- Te simti agitat/a cand nu stii unde se afla partenerul/a?
- Traiesti cu senzatia ca atractia fata de aceasta persoana nu poate fi controlata?
- Ai remarcat ca valorile personale si comportamentul acestei persoane nu sunt similare alor tale?
- Te trezesti rationalizandu-i comportamentul din ce in ce mai mult pe masura ce timpul trece?
- Spui facand si spunand lucruri care nu iti stau in fire in preajma lui/ei?
- Faci lucruri extreme pentru a-i fi pe plac sau pentru a fi sexi pentru el/ea, sperand ca nu isi va pierde interesul pentru tine?
- Gasesti motive pentru a ramane in relatie, chiar daca stii ca nu iti face bine?
- Stii, in sufletul tau, ca el/ea nu este persoana potrivita, si totusi ramai in relatie?

Primul pas pentru a scapa de dependenta de/in iubire este constientizarea acestei stari de fapt. Este nevoie, de altfel, de mult curaj pentru a-ti percepe relatia amoroasa intr-un fel cat mai obiectiv cu putinta.

Ce poti face, intr-o prima instanta? Incepe sa tii un jurnal, in care sa notezi tot ce ti se pare ciudat in relatia ta. Apoi, nu ezita sa ceri ajutor specializat in tratarea problemelor de acest tip. Astfel, vei reusi in timp sa renunti la tiparele comportamentale distructive si sa ai o viata amoroasa sanatoasa.


Dana Saporan - editor Studentie.ro

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: DEPENDENTA  PARTENER  Iubire 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!