Farurile auto - de la trecut la prezent

0 stele

491 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Farurile auto - de la trecut la prezent

Farurile auto sunt parte integranta a autoturismului si a reusit sa aiba o istorie alaturi de masina, evoluand impreuna. Ce nu stiati este ca farurile au aparut inaintea masinii. La inceput, farurile erau create sa acopere necesitatea de a fi vazut mai mult decat aceea de a vedea. Felinarele cu petrol si ulei au fost cele ce au asigurat asta.

Au urmat farurile cu acetilena. Imaginati-va ca intr-un rezervor cu carbid se scurgea, printr-o suprafata reglabila, apa aflata intr-un alt rezervor si era produs gazul de acetilena. Lumina acestui tip de faruri era intensa, realizand o iluminare buna. Farurile auto cu o tehnologie similara  au facut parte din dotare primei masini produse in mare serie in lume: Ford Model I.

Primele faruri electrice au aparut la automobilele electrice. Primele exemple sunt cele ale automobilelor electrice Columbia, produse de electric Vehicle Company, care dateaza din anul 1898. La bordul acestor masini se gaseau mari pachete de baterii, sursa potrivita de energie pentru aliemnatrea becurilor cu incandescenta. Lumina electrica era puternica si era de tinut cont deoarece automobilele se deplasau din ce in ce mai repede.

De la aceste inceputuri, ajungem azi la farurile LED (Light-Emitting Diode) care au la baza funcţională fenomenul electroluminiscentei, adica, emisia de lumina a unor materiale semiconductoare prin care trece curent electric (doar fotoni, nu stari de incandescenta sau plasma). Lumina produsa de LED-uri necesita un consum de energie mult mai mic decat al becurilor cu halogen, iar durata de viata a LED-ului este semnificativ mai mare. LED-urile au dimensiuni mici si pot fi grupate sub forme si functii diferite in cadrul blocului optic (de exemplu, faze cu configuratii progresive sau semnalizare de directie).

In prezent, BMW a ajuns sa comercializeze faruri pe baza de raze laser, in timp ce tehnologiile HID/Xenon si LED sunt mai mult decat suficiente pentru necesitatile unor automobile care se deplaseaza noaptea cu viteze legale. (P: Stiai ca poti sa cumperi simplu si rapid produse de la cel mai mare magazin de piese auto onlineAmortizoare Sachs, Bilstein, Kayaba sau Monroe, cu livrare in 24 de ore de la comanda!)

Farurile auto sunt o componenta extrem de importanta pentru automobile si cateodata nu ne dam seama sau nu oferim ingrijirea optima pentru ele. Cu o tehnologie avansata, ele servesc astazi la o functionare optima a automobilelor de ultima generatie.
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: piese auto  faruri auto  felinare cu petrol  felinare ulei 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!