Felul cum ai fost tratat in copilarie iti afecteaza viata adulta! Iata cum!

0 stele

1424 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Felul cum ai fost tratat in copilarie iti afecteaza  viata adulta! Iata cum!

Mii de studii au demonstrat ca ceea ce suntem noi ca adulti se datoreaza in mare parte modului in care am fost tratati in copilarie. Daca esti extrem de fricos sau obez, cauza acestor probleme s-ar putea afla in copilaria ta. Iata mai jos cateva alte caracteristici ale personalitatii adulte explicate de psihologi via Business Insider prin prisma unor intamplari petrecute in copilarie:


1. Daca parintii tai nu te-au lasat sa iei decizii, s-ar putea sa fii un adult co-dependent

Daca parintii tai nu te lasau in copilarie sa iei decizii de unul singur: cu ce sa te imbraci, ce sa mananci, cu cine sa te joci, s-ar putea sa fii acum un adult co-dependent care cauta numai relatii in care partenerul ia toate deciziile.

 

2. Daca erai foarte apropiat de tatal tau, inseamna ca acum ai o viata personala fericita

Daca in copilarie aveai o relatie foarte stransa cu tatal tau, inseamna ca acum ai o relatie sanatoasa, stabila cu partenerul tau de viata. S-a demonstrat prin studii ample ca micutii care au o relatie foarte stransa cu tatal in copilarie mai tarziu in viata nu vor avea probleme de relationare.

 

3. Daca parintii tai erau foarte exigenti si te controlau excesiv in tot ceea ce faceai, acum esti un adult rebel

Rebeliunea este un mecanism de aparare pe care copiii tinuti foarte din scurt il adopta pentru a scapa de controlul parintilor.

 

4. Daca erai lasat sa te uiti la televizor cand erai copil, s-ar putea ca abilitatile tale de comunicare sa nu fie dintre cele mai bune

Mai multe studii arata ca televizorul reduce comunicarea parinte-copil. Chiar daca mama si copilul se uita impreuna la televizor, si parintele mai face niste comentarii pe seama a ceea ce vad, de cele mai multe ori acestea nu sunt legate de ceea ce spune copilul. Rezultatul este un “schimb” de comunicare neproductiv din care copilul pierde oportunitati de a invata.

 

5. Daca ai urmarit numeroase programe TV care contineau violenta, cel mai probabil acum esti un adult violent

Un studiu desfasurat pe o durata de 15 ani arata ca micutii isi modeleaza comportamentul dupa eroii care erau recompensati pentru acte de violenta. Asadar, daca un copil vede un film in care un detectiv este recompensat pentru ca a prins un infractor dupa ce a avut o altercatie cu el, copilul va retine acest comportament violent ca model si mai tarziu in viata.

 

6. Daca imitai tot ce faceau parintii tai in copilarie cel mai probabil esti un adult open-minded

Daca imitai tot ceea ce faceau parintii tai in copilarie, chiar si gesturile care nu aveau o semnificatie pentru tine, inseamna ca vei fi mai deschis catre nou ca adult.

 

7. Daca erai batut in copilarie cel mai probabil acum esti un adult las

In cartea intitulata Drive scrisa de autorul Daniel Pink, se arata ca daca incerci sa modelezi comportamentul unui copil oferindu-i recompense si pedepsindu-l atunci cand nu face ceea ce ii ceri, se pare ca nu vei obtine automat ceea ce iti doresti de la copilul tau. Copilul isi va modela astfel comportamentul incat sa poata face in continuare ceea ce isi doreste dar fara sa mai fie prins. Deci prin comportamentul tau vei incerca in continuare sa “fentezi” regulile dar cu foarta multa atentie sa nu fii descoperit.

 

8. Daca parintii tai erau iresponsabili, acum esti un adult foarte serios

Daca parintii tau dadeau dovada de un comportament iresponsabil facand abuz de droguri sau alcool, ai crescut cel mai probabil ca un “parinte” al parintilor tai, invatand sa ai grija de ei in asemenea situatii. Asa se face ca acum esti un adult exagerat de responsabil si nu prea stii sa te distrezi.

 

9. O copilarie traumatizanta = obezitate la varsta adulta

Mai multe studii au aratat ca exista o legatura stransa intre experientele traumatizante din copilarie, abuz sexual, violenta etc si actuala greutate a adultilor. Pentru femei, s-a aratat ca abuzul sexual din copilarie creste cu 27% riscul de a deveni obeze la maturitate, iar pentru barbati, abuzul sexual din copilarie creste riscul de obezitate cu 60%.

 

10. Comportamentul dur al parintilor din copilarie = memorie mai slaba si control mai slab al emotiilor ca adult

Alte studii au aratat ca micutii care au fost tratati necorespunzator in copilarie: lipsa de interactiune cu mama, lipsa de afectiune din partea parintilor, comportament dur al acestora, au risc mai mare de a suferi de depresie la varsta adulta dar si ca acestia pot avea o memorie mai slaba si un control mai slab al propriilor emotii.

 

11. Daca ai fost agresat in copilarie, esti un adult timorat

Copiii care au fost terorizati in primii ani ai vietii au mai slabe abilitati de socializare la varsta adulta, risca sa faca depresii, prezinta o anxietate mai mare si sunt mai putin dedicati studiului.Foto: teenshelponline.blogspot.com

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!