ION HELIADE RADULESCU

ION HELIADE RADULESCU 5 2
5 stele

7480 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

ION HELIADE RADULESCU

I s-a zis parintele literaturii romAne si i s-a ridicat o statuie la Bucuresti. Este, a doua mare personalitate a literaturii romAne dupa D. Cantemir" (G. Calinescu). Vede lumina zilei la TArgoviste, ca fiu al lui Ilie Radulescu. Urmeaza Scoala greceasca de la Schitu Magureanu. Trece la Colegiul Sf. Sava, ajutAndu-l pe Gh. Lazar si devenind, la retragerea acestuia, succesor de nadejde. Va preda aici romAna si matematica. Publica la Sibiu Gramatica RomAneasca (1828).
Anfiinteaza primul ziar Curierul romAnesc (1829), urmat de suplimentul literar Curierul de ambe sexe (1837). An 1836, Asi aduna productia literara An volumul Culegeri din scrierile lui I. Eliad de proze si de poezie. Participa la pregatirea Revolutiei de la 1848, redacteaza proclamatia ce s-a citit la Izlaz, e membru al guvernului provizoriu si e silit a se expatria, traind 10 ani departe de tara la Paris, Constantinopol si Insula Chios. Abia An 1859 se Anapoiaza din exil.

Cel care pregatise revolutia n-a Ampartasit ideile radicale, violente ale confratilor politici. An opozitie cu aripa radicala a revolutionarilor, I.H.R. era adept al actiunilor moderate, pentru a feri tara de interventia straina. S-a pronuntat An potriva Amproprietaririi clacasilor, pentru desprinderea totala de sub influenta Rusiei si pentru o Antelegere cu Turcia. Multi din fostii prieteni i-au devenit adversari. Asi ia aere de profet, AmproscAndu-si adversarii cu furie nestapAnita.

Scriitor, filolog si Andrumator cultural, Heliade domina o jumatate de secol de poezie romAneasca. Asi face planuri mari, dar nu le duce la Andeplinire. Ancearca toate speciile genului liric, Ansa productiile literare sunt inegale: unele excelente, altele slabe, lipsite de culoare. S-a dovedit Anzestrat pentru poezia satirica si fabula. Si An proza, unde are talent, se distinge spiritul sau satiric. Cea mai importanta opera este Echilibru Antre antiteze, prima schita romAneasca a unui sistem filosofic.

Capodopera literara a lui H. ramAne Zburatorul:

"Vezi, mama, ce ma doare! si pieptul mi se bate, Multimi de vinetele pe sAn mi se ivesc; Un foc s-aprinde-n mine, racori ma iau din spate, Ami ard buzele, mama, obraji-mi se palesc!"

Porneste de la mitul folcloric, de care vorbeste si Dimitrie Cantemir An Descriptio Moldaviae. Acelasi mit Al inspira si pe Eminescu An Calin (File de poveste) si An Luceafarul.

Poetul nostru national Al admira astfel An Epigonii:

"Eliad zidea din visuri si din basme seculare Delta biblicelor sfinte, profetiilor amare, - Adevar scaldat An mite, sfinx patrunsa de-nteles. Munte cu capul de piatra de furtune detunata, Sta si azi An fata lumii o enigma nesplicata, Si vegheaz-o stAnca arsa dintre nouri de eres."

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: RADULESCU  HELIADE  ION 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!