Paradoxul pietei imobiliare: Apartamentele vechi au ajuns mai scumpe decat cele noi

0 stele

447 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 15 oct 2016

Paradoxul pietei imobiliare: Apartamentele vechi au ajuns mai scumpe decat cele noi
In unele orase din tara se observa o situatie paradoxala: locuintele vechi sunt mai scumpe decat cele noi.

Anomalia exista chiar si in unele zone din Capitala, potrivit unei analize realizate de portalul Imobiliare.ro, care a fost remisa vineri Ziare.com.

Insa cum s-a ajuns la aceasta situatie?

O prima explicatie este ca blocurile vechi beneficiaza, de regula, de o amplasare mai buna decat cele noi chiar si in acelasi cartier - sunt situate stradal, au acces mai facil la mijloacele de transport in comun, obiective culturale (in cazul zonelor centrale), magazine, scoli etc.

In schimb, blocurile noi au fost construite pe spatiul ramas disponibil, astfel ca multe dintre ele se afla la periferie.

Nu in ultimul rand, oferta actuala din piata pe segmentul nou este reprezentata in buna masura de apartamente construite in perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum si mai putin pe un concept, iar stocul de apartamente s-a acumulat in criza.

Cu alte cuvinte, pretul apartamentelor vechi este intr-adevar apropiat de cel pentru locuintele noi, uneori chiar mai mare, insa, conform Imobiliare.ro, acest aspect va fi corectat de noua generatie de locuinte noi ce va avea un concept bazat pe nevoile cumparatorilor.

In buna masura, proiectele noi vor beneficia de un amplasament bun, datorat ieftinirii terenurilor in criza si revalorizarii unor loturi cu un amplasament foarte bun si acces facil la punctele de interes pentru cumparatori.

Citeste o analiza extinsa care cuprinde toate motivele pentru care apartamentele vechi din unele orase sunt mai scumpe decat cele noi

Cluj-Napoca

Capitala Transilvaniei ilustreaza cel mai bine acest paradox al preturilor. Aici, suma medie solicitata pentru apartamentele vechi se situa, la finele lunii trecute, la 1.261 de euro pe metru patrat util. Spre comparatie, o locuinta noua putea fi achizitionata cu 1.174 de euro pe metru patrat.

Discrepanta se mentine si la o analiza mai detaliata, pe zone: in perimetrul central, spre exemplu, un apartament vechi costa, in medie, 1.408 euro pe metru patrat, fata de 1.375 de euro pe metru patrat, la cat ajunge unul nou. In zona semicentrala, o locuinta construita inainte de 1990 are o valoare medie de listare de 1.283 de euro pe metru patrat, in vreme ce una noua ajunge la 1.214 euro pe metru patrat.

Nu in ultimul rand, in cartierele periferice locuintele vechi au un pret mediu cerut de 1.190 de euro pe metru patrat, fata de 1.045 de euro pe metru patrat pentru cele noi.

Timisoara

Si in orasul de pe Bega, preturile practicate pe cele doua segmente de piata sunt foarte apropiate: 1.024 de euro pe metru patrat util pe vechi si, respectiv, 1.014 euro pe metru patrat pe nou.

Totusi, zona centrala este singura in care apartamentele noi sunt mai scumpe decat cele vechi, ajungand la o medie de 1.250 de euro pe metru patrat, fata de 1.119 euro pe metru patrat.

In zona semicentrala, o locuinta in bloc vechi costa 1.035 de euro pe metru patrat, iar una in bloc nou 1.032 de euro pe metru patrat. La periferie insa, o unitate locativa construita inainte de 1990 poate fi achizitionata cu 1.011 euro pe metru patrat, fata de 982 de euro pe metru patrat una noua.

Bucuresti

Capitala face exceptie de la aceasta anomalie a preturilor - per ansamblu, cel putin. Aici, locuintele din blocurile vechi costau, la finele lunii trecute, 1.062 de euro pe metru patrat util. Cele noi, pe de alta parte, aveau un pret mediu cerut de 1.201 euro pe metru patrat. In zona centrala, valoarea medie de listare pentru un apartament vechi este de 1.295 de euro pe metru patrat, fata de 1.500 de euro pe metru patrat pentru unul nou.

In zona semicentrala, un cumparator ar trebui sa plateasca 1.179 de euro pe metru patrat pentru a locui intr-un imobil construit inainte de Revolutie, fata de 1.342 de euro pe metru patrat pentru o locuinta mai noua.

Doar in cartierele periferice, unde in ultimii ani s-au construit multe proiecte low-cost (multe dintre ele chiar la marginea orasului), pretul mediu pe nou este mai mic decat cel pe vechi, respectiv 863 de euro pe metru patrat, fata de 924 de euro pe metru patrat.

Iasi

Pretul mediu cerut de vanzatori se situa in Iasi la 873 de euro pe metru patrat util pe piata veche si, respectiv, 927 de euro pe metru patrat pe cea noua.

In zona centrala, un apartament vechi costa 1.133 de euro pe metru patrat, iar unul nou 1.300 de euro pe metru patrat.

In cartierele semicentrale, o locuinta construita inainte de Revolutie ajunge la 875 de euro pe metru patrat, in vreme ce una construita din 2000 incoace are o valoare de listare de 970 de euro pe metru patrat.

Dar in zona periferica apartamentele vechi sunt mai scumpe decat cele noi, la un pret de 850 de euro pe metru patrat, fata de 793 de euro pe metru patrat.

C.P.
Via Ziare.com

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!