Salamandra de grota: Un amfibian mic, cu o viata lunga

0 stele

4860 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Salamandra de grota: Un amfibian mic, cu o viata lunga

Salamandra de grota din pesterile Europei, cunoscuta si sub numele de olm sau Proteus anguinus, este un amfibian mic, slab si orb. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai longevive animale.

Cu o piele ce aduce cu pielea umana (caucaziana), aceasta salamandra poate trai pana la 100 de ani, media sa de viata fiind de 69 de ani - de trei ori mai mult decat s-ar fi asteptat cercetatorii, date fiind greutatea si dimensiunile sale, se precizeaza intr-un studiu publicat in `Biology Letters`. De altfel, ca regula generala, animalele de dimensiuni mai mari sunt cele care au o viata mai lunga.

Longevitatea salamandrei de grota din Europa s-ar putea datora stilului de viata practicat de aceasta: Proteus anguinus nu se misca foarte mult si se reproduce doar o data la 12 ani.

Proteus anguinus traieste doar in apele subterane din Alpii Dinarici, de-a lungul Marii Adriatice, din Venetia pana in Hertegovina (Istria, Slovenia, Dalmatia, Croatia). Prefera apele line, bine oxigenate, cu o temperatura constanta, din formatiunile carstice. Aceasta specie de salamandra a fost descoperita prima data in carstul slovenian.


Dana Saporan - editor Studentie.ro
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: ANIMAL  EUROPA  VIATA 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!