Viata dupa facultate: la ce sa te astepti dupa ce termini

0 stele

2295 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 10 ian 2014

Viata dupa facultate: la ce sa te astepti dupa ce termini

Facultatea este, pentru cei mai multi studenti, o lunga distractie si o perioada in care nu ai chef decat sa dai "ignore" lumii reale si sa iti vezi de bula in care iti desfasori activitatea. Perfect, numai ca, odata ce anii de studentie iau sfarsit, viata reala isi intra in drepturi. Si adesea nu este tocmai placut. La ce ar trebui sa te astepti dupa ce termini facultatea si ce ai de facut ca sa "supravietuiesti", afla in continuare!


Indreapta-te catre noi orizonturi academice

Ok, ai terminat o facultate. Si acum ce ai de facut? Daca este cazul, orienteaza catre... noi studii! Un master ar fi grozav - si mai mult decat necesar -, eventual chiar in strainatate, la fel si un doctorat, daca ti-ai incheiat studiile masterale.


Gaseste-ti un job

Presupunand ca intreaga ta facultate n-a fost decat o lunga reverie (deci nici vorba de job in adevaratul sens al cuvantului - promotiile nu se pun), acum este momentul sa te trezesti la realitate si sa iti cauti un loc de munca. Real. In lumea reala.

Ideal ar fi ca jobul spre care te orientezi sa aiba legatura cu studiile din facultate, dar daca nu gasesti nimic care sa se "pupe" cu ce ai invatat tu 3-4-5 ani de zile, fii flexibil si indreapta-te catre alte zari profesionale (acum ar fi momentul sa te gandesti la un master in cu totul alt domeniu, spre exemplu).


Ajusteaza-ti asteptarile

Nu iti inchipui ca firmele vor sari cu salarii grase de la primul job! Ce-i drept, ai putea face parte din elita selecta a celor bine platiti de la primul loc de munca, insa, daca esti ca majoritatea, accepta faptul ca jobul tau entry level va fi remunerat mizer.

Fii pregatit, asadar, si de eventuale activitati extra (meditatii, poate?) care sa te ajute sa iti platesti chiria si sa traiesti de la o luna la alta.


Nu te inchide in casa

Nu spunem ca va fi asa, dar nu este exclus ca noua ta viata si toate schimbarile produse sa te transforme intr-un mic emo. Este cat se poate de normal - in definitiv, esti nevoit sa iti castigi singur banii, sa stai in chirie si nu in camin etc.

Insa nu te complace in aceasta situatie: fa-ti noi prieteni, iesi cu cei vechi si depanati amintiri din facultate, gaseste-ti noi hobby-uri etc. Chiar daca uneori nu pare, viata ta nu se incheie aici, ci de-abia incepe!

Tu cum ai supravietuit trecerii de la viata de student la cea reala?

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!