5 sfaturi pentru a te prezenta exemplar la un interviu de angajare

Publicat: 18 Iun 2020 00:00

Poate cel mai greu au resimtit perioada de pandemie studentii, odata cu mutarea cursurilor online. Astfel, o mare parte dintre cei 400.000 de studenti, atat cat exista in Romania potrivit Institutului National de Statistica, au plecat acasa, au parasit centrele universitare si s-au adaptat din mers unei situatii nemaintalnite in epoca postmoderna. „Temerarii”, cei ale caror locuinte se afla in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si nu numai au ales sa ramana in metropole si sa participe la cursuri prin intermediul platformelor online.

Din pacate, studentii care activau in domeniul Horeca in joburi de ospatari, barmani sau receptioneri, locuri de munca preferate de studenti datorita programului flexibil, au fost disponibilizati sau trimisi in somaj tehnic.

In articolul care urmeaza, venim cu recomandari pentru studentii decisi sa munceasca pe timpul verii si care vor sa se prezinte exemplar la un interviu de angajare.

Informeaza-te despre companie si angajator

Studentii care inca nu au experimentat independenta financiara pot sa sondeze piata muncii si sa caute locuri de munca Bucuresti, mai ales ca lucrurile revin incet la normalitate. In mod surprinzator, oferta este variata, iar angajatorii sunt interesati de persoane dornice de afirmare, dispuse sa invete si sa se formeze in acord cu principiile si viziunea unei companii. Succesul unui interviu incepe cu o informare in prealabil asupra angajatorului, companiei si domeniului in care vrei sa muncesti. Aceasta cercetare te va ajuta si nici nu este greu de realizat. Tot ce ai de facut este sa intri pe site-ul companiei sau sa cauti articole de presa despre evenimentele sau campaniile derulate de catre aceasta.

Alege o vestimentatie adecvata la interviu

Indiferent daca este interviu online sau fata in fata, trebuie sa tii seama de modul in care te prezinti in fata persoanei de la resurse umane. Alege o tinuta care sa se potriveasca contextului, organizatiei si culturii acesteia. Daca discutia este mediata de un ecran digital, ar fi exagerat sa te imbraci la patru ace, caci vestimentatia nu s-ar potrivi contextului. Indiferent de modalitatea de desfasurare, nu exagera cu accesoriile si ai grija la detalii, cum ar fi coafura si manichiura. Pentru a merge la sigur, mizeaza pe simplitate.

Pregateste-ti cateva raspunsuri

O potentiala cheie pentru a avea succes la interviul de angajare este pregatirea raspunsurilor la intrebarile frecvente. E drept, nu ai cum sa le intuiesti cu precizie, dar e posibil sa fii intrebat ce anume studiezi, ce te determina sa vrei sa muncesti, unde te vezi peste cinci ani, ce calitati te recomanda pentru acel job, care ar fi cateva defecte pe care ti le asumi. Nu este nevoie sa memorezi raspunsurile, ba chiar este contraindicat, caci risti sa nu fii natural, dar ideea este sa ai capacitatea de a dezvolta subiecte de discutie fara a te bloca.

Fii punctual

E drept, intr-un oras ca Bucuresti exista riscul sa intarzii la o intalnire din cauza unor factori care nu tin neaparat de tine. Unul dintre acestia il constituie traficul aglomerat. Cu toate acestea, nu exista nicio scuza plauzibila pentru intarzierea la un interviu. Cel mai indicat ar fi sa iti iei o marja de eroare si chiar sa ajungi cu aproximativ 15 minute inainte de ora programata. Cu toate acesta, anunta ca ai venit cu doar cinci minute inainte de discutia propriu-zisa.

Fii optimist si ai grija la limbajul corpuluiOdata ce incepe interviul, incearca sa ai o atutudine pozitiva, sa inspiri incredere si sa-ti maschezi nesigurantele. Cheia succesului este calitatea raspunsurilor, dar si maniera in care le prezinti. Chiar daca esti provocat sa iti enumeri defectele, alege exemple precum „atentia exagerata la detalii”, convertind si directionand apoi raspunsul intr-o directie pozitiva. Incearca sa oferi de fiecare data raspunsuri prin care sa iti scoti in evidenta abilitatile si experienta. Totodata, aminteste-ti de importanta limbajului corpului. Nu gesticula exagerat, nu uita sa zambesti si adopta o postura corecta.

Inainte de toate, atunci cand te prezinti la un interviu de angajare, fii propriul tau PR si vinde-te cat mai bine. Imagineaza-ti ca esti agent de vanzari, iar produsul livrat este competenta ta de a satisface nevoile organizatiei si, implicit, ale angajatorului.

Foto: unsplash.com

Trebuie sa citesti

Cum sa te organizezi de acasa pentru a invata eficient
Cum sa te organizezi de acasa pentru a invata eficient

In actualul context pandemic, ca student esti pus intr-o ipostaza total noua, atipica si, din pacate, altii nu au experimentat aceasta situatie pentru a te putea ghida. Cu siguranta ti-ai imaginat studentia altfel decat stand in casa sau in camera de camin, in fata unui laptop, ci avand multe

Tot ce trebuie sa stii despre cazarea cu mic dejun, demipensiune sau all inclusive
Tot ce trebuie sa stii despre cazarea cu mic dejun, demipensiune sau all inclusive

Călătoriile sunt, pentru orice student, o modalitate extraordinară de a-și îmbogăți experiențele, de a învăța ceva nou sau de a se relaxa după stresul acumulat cu învățatul și examenele. Însă, de multe ori,

Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive
Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive

Românii iubesc fotbalul și, mai ales, pariurile sportive. Nu există casă unde să nu se discute despre fotbal, să se contrazică sau să se uite la meciuri măcar o persoană. Fotbalul este un fel de sport național pe care românii îl

Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel
Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel

Daca esti student, ai ratat la cateva sutimi bursa de studiu, iar banii trimisi de parinti nu iti sunt suficienti, atunci e bine sa iei in serios perspectiva de a-ti suplimenta veniturile. Cu toate acestea, elimina din start posibilitatea de a te angaja pe timp de noapte pentru ca te vei epuiza

Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?
Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?

Stocarea în cloud câștigă popularitate în rândul persoanelor care sunt deschise tehnologiilor moderne. Utilizarea abilă a platformei Google Cloud reprezintă o tendință globală în industria IT. Din păcate, doar câțiva dintre

Teste Online

TEST DE EVALUARE PENTRU ISTORIA ROMANILOR

TEST DE EVALUARE PENTRU ISTORIA ROMANILOR

mai multe »