7 pasi pentru a deveni fluent in engleza
3/38954
calendar_month 09 Mar 2022, 00:00
Zeci de mii de vorbitori non-nativi ajung să vorbească engleza fluent anual. Cu suficientă muncă și hotărâre, poți și tu! Să vorbești engleza fluent este un obiectiv realizabil atunci când știi cu exactitate ce pași trebuie să urmezi.

Iată 7 pași esențiali care te vor ajuta să-ți dezvolți fluența în limba engleză:

1. Vorbește în engleză cât mai des posibil

Este foarte important să exersezi și să înveți din propriile greșeli. Cea mai bună opțiune este să te înscrii la un curs de engleză. Astfel poți învăța cu profesor calificat, în grupuri mici de cursanți cu același nivel.

În cazul în care îți dorești un curs axat pe vorbire și îmbunătățirea pronunției poți alege un curs de engleză conversațională la Burlington English. Aici vei putea să dialoghezi cu ceilalți colegi și să-ți depășești frica de a vorbi în public.

2. Interacționează cu limba engleză zilnic

Expune-te cât mai mult la conținut în limba engleză. Există modalități simple de a integra limba engleză în rutina ta zilnică:

- schimbă setările telefonului sau ale rețelelor sociale în limba engleză;

- ascultă muzică în limba engleză, iar dacă ai posibilitatea – citește versurile pieselor în timp ce le asculți;

- citește știrile în engleză. Poți să le citești inițial în limba română pentru a te familiariza cu conținutul, și după aceasta să îți testez cunoștințele de engleză;

- privește filmele și serialele în engleză cu subtitrare în limba română

3. Studiază intonația, limbajul corpului și gesturile

A vorbi fluent în engleză înseamnă mai mult decât a cunoaște bine vocabularul și gramatica. Intonația cu care pronunți cuvintele și modul în care-ți miști corpul atunci când vorbești, precum și gesticulația influențează semnificativ mesajul pe care dorești să-l transmiți.

O modalitate practică de a asimila aceste 3 lucruri este să urmărești felul în care comunică vorbitorii nativi între ei. Poți observa asta urmărind filme și tutoriale în limba engleză.

4. Nu-ți fie frică să faci greșeli

De multe ori poate fi dificil să pui în practică toate cunoștințele pe care le-ai dobândit, mai ales dacă sun lucruri proaspăt învățate. Nu lăsa frica de a pronunța greșit un cuvânt sau de a construi eronat o propoziție să te împiedice să vorbești.

Chiar dacă faci unele greșeli, nu te opri. De cele mai multe ori vei fi înțeles chiar dacă vei spune un cuvânt incorect.În plus, chiar și vorbitorii nativi fac uneori greșeli gramaticale sau de sens.

5. Înregistrează-te vorbind în engleză

Înregistrările video și audio te vor ajuta foarte mult în dezvoltarea fluenței. Pe lângă faptul că îți exersezi pronunția, revenind la înregistrarea video sau audio depistezi greșelile pe care nu le sesizezi în timpul vorbirii.

6. Învață frământări de limba

În engleză frământările de limbă se numesc tongue – twisters . Ele sunt o modalitate excelentă de a exersa și de a îmbunătăți pronunția și fluența. De asemenea, pot ajuta la îmbunătățirea accentelor prin utilizarea aliterației.
Iată câteva exemple cu care poți să începi:

- Truly rural (x3)
- Stupid superstition (x3)
- Flash message (x3)
- I wish to wash my Irish wristwatch (x3)
- If a dog chews shoes, whose shoes does he choose? (x3)

7. Învață slangul american și britanic

Deși, pentru început, e bine să te concentrezi pe vocabularului și expresiilor standarde, cunoașterea argoului american sau britanic te va ajuta să te familiarizezi cu limba engleză contemporană.

Cunoașterea și practicarea slangului, a idiomurilor și a altor expresii ocazionale îți va îmbunătăți fluența în limba engleză deoarece vei putea să construiești dialoguri din viața reală, și nu din manuale.