ANII TREIZECI, EXTREMA DREAPTA ROMANEASCA. UN ATELIER CU MIREL BANICA LA FUNDATIA CALEA VICTORIEI
1/12523
calendar_month 22 Apr 2009, 00:00
Anii treizeci, extrema dreapta romaneasca, un atelier cu Mirel Banica la Fundatia Calea Victoriei, din 18 mai, 19:00
Trebuie precizat inca de la inceput ca ideea de a sustine acest atelier dedicat fascismului romanesc apartine cursantilor care au ales sa fie prezenti la `cursurile` prezentate anterior la Fundatia Calea Victoriei, cursuri dedicate anilor treizeci. Deseori, discutia se indrepta alert catre subiecte legate de Garda de Fier si fenomenele sociale, politice si artistice asociate acesteia. Am hotarat deci sa le satisfac curiozitatea si setea de cunoastere cu un atelier special dedicat subiectului.

In plus, el vine in prelungirea mai vechilor mele preocupari dedicate angajamentului intelectual interbelic al generatiei lui Mircea Eliade si Emil Cioran, precum si a studiului relatiilor dintre religie si politica din acea perioada exceptionala.
Titlul atelierului este de fapt titlul unei carti "clasice" pentru acest domeniu de studiu, Anii treizeci, extrema dreapta romaneasca, scrisa de regretatul Zigu Ornea. Aparuta pentru prima oara in 1995, ea a cunoscut recent o noua reeditare, semn al interesului general pentru subiect.
Pe parcursul a cinci intalniri, vom incerca sa ne apropiem, fara animozitate sau subiectivism, de unul dintre cele mai fascinante si controversate subiecte ale istoriei romanesti : Miscarea Legionara. La mai bine de sase decenii de la sfarsitul sau oficial, aceasta continua sa fie pe cat de studiata, pe atat de necunoscuta marelui public. Sau, in cel mai fericit caz, cunoscuta partial sau `folcloric`, dupa ani de zile in care s-a oscilat fie intre apologii lemnoase, fie intre `infierari` proletare.
Vom aborda istoria propriu-zisa a Miscarii Legionare si principalele personalitati ale acesteia. Vom vorbi de charisma reala a lui Corneliu Zelea-Codreanu, despre mecanismele formarii charismei in general, dar si despre antisemitismul latent din epoca. Va fi vorba si de generatia lui Mircea Eliade si tentatia totalitarismului de dreapta, asa cum vom aminti unele formele de arta si propaganda legionare. In fine, nu va fi uitata nici relatia spinoasa din epoca dintre Miscarea Legionara si Biserica Ortodoxa Romana. Ce ramane atunci cand `moare` istoria ? Memoria ! Vom studia deci in ultima sedinta formele de perpetuare ale memoriei Garzii de Fier, precum si receptarea actuala a acesteia in cercurile de specialisti si nu numai.
Sunt convins ca la sfarsitul acestui curs veti avea nu doar o cunoastere mai amanutita a uneia dintre cele "enigmatice" miscari de extrema dreapta din Europa interbelica, ci veti accede la o constiinta mai linistita a timpului prezent. La baza acesteia sta sentimentul atat de special si de benefic al "luciditatii istorice". El nu poate fi obtinut decat prin intelegere si reflectie personala.
Lecturi recomandate, dar nu si obligatorii :
- Zigu Ornea: Anii treizeci, extrema dreapta romaneasca , Editura Est, 2008
- Armin Heinen, Legiunea Arhanghelul Mihail - o contributie la problema fascismului mondial, Editura Humanitas, 1999.
- Francisco Veiga, Istoria Garzii de Fier, 1919-1941, Editura Humanitas, 1995 si, cu voia Dumneavoastra, ultimul pe lista:
- Mirel Banica, Biserica Ortodoxa Romana, Stat si Societate in anii 30, Editura Polirom, 2007.
Mirel Banica este doctor in stiinte politice a Universitatii din Geneva, Elvetia, 2004. Domenii de specializare: sociologia memoriei, sociologia religiilor, geopolitica. Stagii de specializare la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) Paris si Universitatea Laval, Canada, intre 2005 si 2006. Alumni al Colegiului Noua Europa (NEC), Bucuresti. Colaborator permanent al ziarului “Dilema Veche”, Bucuresti. Articole publicate in Revista 22, Sfera Politicii, Observator Cultural, Courrier International (Paris) etc. In prezent, cercetator stiintific in cadrul Institutului de Istorie a Religiilor, Academia Romana si profesor asociat al CEFORA Bussines School, Bucuresti.



Vezi si POVESTILE CA METAFORE ALE DEZVOLTARII DE SINE. UN ATELIER INTERACTIV CU MONICA BRANDUSESCU