Cursuri de vara "Limba, literatura si civilizatie romaneasca"
1/16370
calendar_month 22 Apr 2010, 00:00
Universitatea Ovidius din Constanta organizeaza in perioada 28 iunie – 18 iulie 2010 cursurile internationale de vara "Limba, literatura si civilizatie romaneasca".

Cursurile internationale de vara organizate de Facultatea de Litere, Universitatea Ovidius Constanta, se adreseaza tuturor cetatenilor straini (studenti sau absolventi), fara nici o restrictie. Daca sunteti interesati de limba, cultura si civilizatia romaneasca, sunteti invitati sa aplicati pentru o bursa prin MECTS sau direct la universitatea noastra.

Programul intensiv de invatare a limbii romane se desfasoara pe parcursul a 3 saptamani, insumand 75 de ore (15 zile a cate 5 ore pe zi). Cursurile, organizate pe trei niveluri: incepatori (prin engleza sau franceza), intermediari, avansati, au drept finalitate invatarea si perfectionarea limbii romane contemporane; grupele de studiu nu contin mai mult de 10 studenti. La sfarsitul cursurilor se sustine un test in baza caruia se acorda un certificat de competenta lingvistica.
Instructorii care sustin cursurile sunt membri ai corpului academic, profesionisti cu o serioasa experienta de predare si cercetare.

Programul de invatare a limbii romane este completat de cursuri de arta, civilizatie romaneasca, istorie, antropologie, mentalitati, etc. Dupa terminarea programului academic, organizatorii propun seri de lectura (poezie, teatru), vizionari de filme romanesti, concerte etc.

Pentru studentii care isi autofinanteaza programul de studii, pretul cursurilor este 500 de euro (sau echivalentul in RON la cursul zilei).

Cursurile de vara sunt deschise cetatenilor straini, studenti sau absolventi, interesati de limba si cultura romana. Nu exista niciun fel de restrictii.

Studentii vor fi admisi la cursuri: 1) daca beneficiaza de o bursa a statului roman, acordata de MECTS. 2) pe cont propriu.

Taxele de participare sunt 990, 1190, respectiv 1390 de euro, in functie de optiunile de cazare (a se consulta, in acest sens, subdirectorul Cazarea şi masa.)

In timpul celor 3 saptamini petrecute in Constanta, programul de studiu va fi completat de vizite prin oras, imprejurimi si regiunea Dobrogea, pentru a va permite sa intelegeti specificul spatiului romanesc. De exemplu, in prima zi a cursurilor, va veti familiariza cu orasul – printr-un tur de orientare in Constanta si Mamaia, cu opriri la obiective de interes economic si cultural (monumente, biserici, muzee, banci, puncte de schimb valutar, magazine etc.) in zilele urmatoare, prelegerile de arta, istorie, etnologie romaneasca vor fi sustinute in muzeele de profil.

La sfarsitul fiecarei saptamani, exista posibilitatatea organizarii unor excursii: la Histria, Adamclisi, pestera Sfantului Andrei sau in Delta Dunarii. Nu ar trebui sa ratati nici ruinele vechii cetati grecesti Histria sau fortareata romana de la Adamclisi ori monumentul care probeaza dominatia romana din aceasta zona. De asemenea, vizita in Delta Dunarii, spatiu mirific, supranumit „paradisul natural al Europei” poate fi o experienta de neuitat; turul cu vaporasul pe canale si lacuri va va convinge de faptul ca „paradisul natural” nu este doar o reclama, ci realitatea.

Memorabila va fi seara petrecuta la Nunta Zamfirei, unde veti participa nemediat la obiceiurile si ritualurile ce compun traditia romaneasca a nuntii. Preturi estimative: Nunta Zamfirei (Eforie Nord): 30 euro; Delta Dunarii (1 zi, cu pranzul inclus): 60 euro.



Mai multe detalii gasiti aici.

Sursa: Universitatea Ovidius din Constanta