studentie.ro  »  Cariera  »  Cursuri / Certificari  »  Oportunitatea schimbului de experienta pentru studenti. La ce te ajuta?

Oportunitatea schimbului de experienta pentru studenti. La ce te ajuta?

2/204206
calendar_month 04 Mar 2022, 00:00
Un semestru in Franta, Spania, Belgia sau Germania, in primii ani de facultate este visul multor studenti. Aventura in necunoscut, posibilitatea de a studia si a calatori in acelasi timp si provocari la tot pasul, de la comunicare, adaptarea la alt stil de viata, alta cultura si obiceiuri culinare, toate acestea vin la pachet.

Programele de mobilitate universitara, cum este Erasmus+ sunt vanate de tinerii dornici sa experimenteze si alte sisteme de invatamant. Pentru asta sunt dispusi sa stea departe de familie si prieteni cateva luni si sa-si testeze limitele de adaptare. In general, se recomanda inscrierea in aceste programe de studiu dupa primul an de facultate, pentru ca studentul sa fie deja acomodat cu mediul universitar si sa evite ultimul an pentru aceste deplasari, pentru a se putea concentra pe finalizarea studiilor, pregatirea pentru examenul de licenta sau dizertatie.

Iata cateva dintre avantajele schimbului de experienta, in perioada studentiei.

1. Exercitiu de adaptare

Schimbul de experienta ca student vine intr-un moment potrivit din evolutia ta, ai deja maturitatea necesara pentru a lua decizii responsabile si aceasta este o ocazie buna pentru a-ti exersa si adaptare la nou. Vei calatori singur si vei locui pentru o perioada intr-o tara straina, iar asta inseamna ca va trebui sa inveti sa te descurci, sa dai dovada de flexibilitate in gandire, sa accesezi oportunitati si sa te dezvolti personal. Sunt lectii care iti servesc in viata de adult.

2. Testezi un sistem de invatamant si modalitati de invatare diferite

In special pentru studentii care se plang de cantitatea mare de teorie din sistemul de invatamant romanesc, o experienta de studiu in alta tara este ideala. Astfel, ai ocazia sa te expui unui stil de invatare diferit, poate axat mai mult pe practica, avand o filosofie si programe educationale diferite, inovative. Vei putea face astfel o comparatie intre invatamantul romanesc si cel din tara de destinatie si te vei putea orienta in viitor spre un Master sau Doctorat in strainatate, daca oferta educationala te avantajeaza mai mult.

3. Cea mai eficienta metoda de a-ti imbunatati vocabularul intr-o limba straina

Este adevarat ca pentru a avea acces la un program de schimb de experienta este necesar sa cunosti bine limba vorbita in tara-destinatie, insa nimic nu este mai eficient pentru dezvoltarea vocabularului decat comunicarea un un vorbitor nativ de engleza, franceza, spaniola, germana etc. Pe langa expresiile specifice domeniului studiat (profilului facultatii) si mediului academic, vei experimenta dialogul cu locuitorii tarii, in situatii reale, pe teme de actualitate.

Citesti mai mult pe RisCo.ro