''CULTURAL CLUSTERS-TO BE DISCOVERED'' -DARUIESTE VIATA DONAND SANGE

Publicat: 19 Mar 2009 00:00

Proiectul "Cultural Clusters – to be discovered" este un proiect de voluntariat european realizat de catre Asociatia Millennium Center impreuna cu alte 33 de organizatii si voluntari din 21 de state din Europa si vecinatate. Activitatile au inceput in decembrie 2007 si continua pana in mai 2009 permitand gazduirea a 52 de voluntari straini pe parcursul a mai multor stagii individuale cuprinse intre 2 si 10 luni. Proiectul este coordonat de catre Sorin Victor Roman din partea Asociatiei Millennium Center si Daniel Nita in calitate de consultant.
Una din activitatile desfasurate de o parte din acesti voluntari este o activitate de informare a elevilor de liceu asupra importantei donarii de sange. Activitatea a inceput pe 16 februarie si s-a finalizat astazi, 19 martie. Aceasta a fost realizata de catre 4 dintre voluntarii prezenti in Romania pentru proiectul "Cultural Clusters-to be discovered": Maximum Baibus din Republica Moldova, Danuta Janska din Polonia, Kakhaberi Phashurishvili din Georgia, Sibila Chapel din Italia si un alt voluntar prezent in Arad pentru un proiect realizat de Asociatia Ofensiva Tinerilor "Branding Europe-Celebrating Diversity" si anume Asadova Sevinj din Azerbaijan.
Detalii despre activitate
Activitatea s-a desfasurat in 10 licee aradene, in cadrul orelor de dirigentie ale claselor a XII-a si anume: Colegiul National "Elena Ghiba Birta", Colegiul National "Moise Nicoara", Colegiul "Economic", Liceul Teoretic "Vasile Goldis", Liceul Pedagogic "Dimitrie tichindeal", Liceul de Arta "Sabin Dragoi", Grupul Scolar "Iuliu Maniu", Grupul Scolar Industrial "Transporturi Cai Ferate", Grupul Scolar Industrial "Aurel Vlaicu" si Liceul Teoretic "Adam Muller Guttenbrunn".
in cadrul activitatii voluntarii au prezentat filme si au impartit materiale pentru a evidentia importanta donarii de sange. Acestia au fost ajutati in realizarea acestor prezentari de Mircea Galea, facilitator local Millennium Center. Elevii au avut astfel ocazia sa cunoasca procesul de donare, conditiile, efectele, au putut sa isi exprime opiniile si sa afle raspunsuri la diferite intrebari privind donarea de sange. La aceste prezentari au participat un numar de aproximativ 250 de elevi.
Datorita nevoii acute de sange in cadrul unitatilor medicale si a procentului scazut de donatori al tarii noastre in comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana, activitatea de donare de sange si-a propus indreptarea tinerilor spre acest proces de care depind vieti omenesti si care contribuie la formarea unei baze in cultivarea unei implicari mai accentuate a societatii. in cadrul acestor vizite au fost promovate doua zile pentru donarea de sange, data de 24 februarie, cand elevii din fiecare liceu doritori sa doneze sange au fost insotiti la centrul de transfuzii de catre voluntarii si coordonatorii proiectului din care activitatea face parte si o a doua zi pentru 19 martie 2009, adica astazi la ora 9.00, cand au fost asteptati din nou la centrul de transfuzii elevii doritori pentru a dona sange. Numarul total al elevilor care s-au prezentat la centrul de transfuzii in cele doua zile promovate in acest scop, fiind de 40.
"Dincolo de aceste drepturi cred ca cel mai important lucru este ca la modul real avem ocazia sa ne dam viata pentru semenii nostri. Avem ocazia sa salvam o viata sau sa o imbunatatim. Avem ocazia sa plasam speranta, e un gest cu o valoare crestina, un gest moral, un gest care se poate intoarce oricand in favoarea noastra", a spus Sorin Victor Roman, director executiv si coordonator proiect Asociatia Millennium Center.
Proiectul este realizat cu sprijinul Comisiei Europene, prin Serviciul European de Voluntariat din cadrul programului "Tineret in Actiune" si a fost nominalizat ca fiind unul din proiectele caracterizate ca proiecte de buna practica la nivelul programului Tineret in Actiune pe 2008. Parteneri in proiect pana in momentul de fata sunt: Primaria Arad, Consiliul Judetean Arad, Parcul Natural Lunca Muresului, Primaria Covasant, Primaria Sintea Mare, Primaria Suplacu de Barcau, Directia Judeteana de Tineret Arad, CERT Apuseni, Asociatia Initiativa Tinerilor si Palatul Copiilor Arad.
Activitatile din cadrul proiectului "Cultural Clusters-to be discovered" au fost implementate in localitati din judetele Arad (Sintea Mare, Covasant, Arad), Alba (Abrud si Rosia Montana), Bihor (Suplacu de Barcau) si Galati (Schela), acestea apropiindu-se de sfarsit, avand in vedere data de finalizare a proiectului. Numarul total de voluntari care au participat la acest proiect in Arad este de 26, din care mai sunt prezenti doar 6.

Trebuie sa citesti

Pictorul Fericit - primele elemente pentru a dezvolta un hobby
Pictorul Fericit - primele elemente pentru a dezvolta un hobby

Hobby-urile sunt cele care ne mentin activi de cele mai multe ori. Punctele de interes si motivatiile stau de cele mai multe ori in lucruri marunte. Uneori se merita sa muncesti cand stii ca la finalul orelor de munca ai parte de momentul tau preferat din zi, cand te ocupi de pasiunea ta. Printre

Ce trebuie sa stii inainte sa iti pui aparat dentar? Iata cate tipuri exista!
Ce trebuie sa stii inainte sa iti pui aparat dentar? Iata cate tipuri exista!

Tratamentul ortodontic implica utilizarea unui aparat dentar special conceput pentru a aplica presiune asupra dintilor si a-i aduce in pozitia corespunzatoare, a corecta muscatura si a imbunatati sanatatea bucala. Acest dispozitiv se poarta pe o perioada de unul sau doi ani, in functie de

Reduceri semnificative la numeroase modele de saltea yoga!
Reduceri semnificative la numeroase modele de saltea yoga!

Indiferent daca esti incepator sau avansat in aceasta practica straveche, cu accesoriile potrivite, sedintele de asane se pot schimba considerabil, devenind mai eficiente! Si, pentru ca acum poti gasi reduceri atractive la numeroase modele de saltea yoga si alegerea poate fi coplesitoare, iata

Apartamente in regim hotelier - cazarea ideala pentru studenti
Apartamente in regim hotelier - cazarea ideala pentru studenti

Înscrierea la facultate se apropie cu pași repezi iar elevii au început deja să își aleagă universitatea unde doresc să își continue studiile. București se află printre preferințele acestora datorită prestigiului pe care îl

Metodele eficiente care te tin in siguranta cand pleci la drum lung
Metodele eficiente care te tin in siguranta cand pleci la drum lung

Fie ca trebuie sa te deplasezi in vacanta, in afara orasului sau sa iti vizitezi rudele si sa pleci la drum lung, trebuie sa te pregatesti din toate punctele de vedere, ca sa ajungi cu bine la destinatie. Deci, ai nevoie de cateva masuri de precautie, in timp ce tii cont de anumite aspecte

Teste Online

Test Istoria artei

Acest test este adresat atat celor care au legatura directa cu acest domeniu si nu numai!

mai multe »