Joburile mele Adauga CV Contul meu Sfaturi cariera Aplicarile mele
 
 

Cum sa iti faci o afacere pe timp de criza

0 stele

8593 vizualizari  |  1 comentariu

Cum sa iti faci o afacere pe timp de criza
Rezumat:
  • Fa-ti o afacere pe timp de criza
  • Finantare de la stat
  • Fonduri europene

Criza a afectat serios economia la nivel mondial, o multime de afaceri de sucess gasindu-si sfarsitul in aceasta perioada. Pe o piata blocata a locurilor de munca, insa, ideea dezvoltarii unei afaceri proprii este demna de a fi luata in considerare. Asadar, in loc sa traiesti din somaj la finele facultatii, poti concepe un plan de afaceri si iti poti incepe propriul business pe timp de criza!

Pentru a-ti face o afacere in vremuri de criza, cand resursele financiare sunt limitate, ai la dispozitie cateva optiuni. Iata-le pe cateva dintre acestea:

1. Subventii de la stat
Recent, Guvernul a propus acordarea unei subventii de maxim 10.000 de euro tinerilor pana in 35 de ani care isi doresc sa isi infiinteze propria afacere, pentru prima data. Pentru a le fi acordata, insa, aceasta suma, tinerii in cauza trebuie sa prezinte un plan de afaceri bine pus la punct si sa respecte criteriile si exigentele institutiei bancare finantatoare si ale agentiei pentru IMM-uri.

Concret, Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM (AIPPIMM) acorda alocatii financiare nerambursabile, reprezentand maxim 30% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pentru obtinerea de credite bancare se acorda garantii de stat pana la cel mult 80% din valoarea imprumutului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 de euro. Contributiile CAS datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariati. In plus, interprinzatorii debutanti sunt scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului, cu ocazia constituirii microintreprinderii.

Facilitatile nu se mai acorda din momentul in care cifra de afaceri pentru anul in curs depaseste echivalentul in lei a 500.000 de euro.

2. Fonduri europene
Iti poti finanta afacerea proprie si cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Totusi, tine cont de faptul ca, din fonduri europene, vei reusi sa iti finantezi doar 50% sau chiar mai putin din valoarea proiectului, prin urmare, vei fi nevoit sa dispui (ca si in cazul prezentat mai sus) de o anumita suma de bani, pe care sa obtii prin mijloace proprii.

De altfel, suma initiala cu care vrei sa iti demarezi afacerea trebuie sa fie consistenta, dat fiind faptul ca fondurile europene nerambursabile sunt acordate abia dupa realizarea investitiei, la prezentarea documentelor justificative.

Pentru a obtine acesti bani, este important sa obtii toate informatiile necesare despre programele europene disponibile si domeniile in care poate realiza proiectul de finantare. O data ce este lansata cererea de oferte, procura-ti ghidul de finantare si treci la etapa elaborarii proiectului si a documentelor aferente, cu ajutorul unui consultant de specialitate. Apoi, solicita bancii creditul de prefinantare sau cofinantare si a garantiilor necesare creditului. La semnarea contractului de credit vei primi o scrisoare de conformitate din partea bancii. Dosarul trebuie depus, in cele din urma, la Autoritatea Contractanta pentru ca proiectul de finantare sa fie aprobat.

3. Cofinantare

Cofinantarea mentionata la punctul anterior, acordata proiectelor finantate prin fonduri europene, poate fi obtinuta de la diverse banci din tara. De pilda, banci ca BCR, Raiffeisen, UniCredit Tiriac sau Banca Transilvania ofera credite de cofinantare in diverse stadii ale proiectului de afaceri. Spre exemplu, daca iti doresti sa iti deschizi o afacere in domeniul agriculturii, agroalimentar sau sa iti faci propria pensiune, poti obtine un credit de la banca UniCredit Tiriac. Credite de cofinantare, indiferent de afacerea demarata, ofera si banca BCR, sub forma „creditului punte” sau a celui de „finantare integrala”. Atentie, insa, la posibilitatea ca banca sa ceara cesiune asupra incasarilor ce decurg din contractul de finantare, ipoteca asupra imobilelor ce fac obiectul finantarii sau gaj asupra echipamentelor, asa cum este cazul bancii Raiffeisen.

 

Citeste si:

10000 de euro de la stat pentru tinerii care vor sa isi deschida o afacere

Indrazneste! Deschide-ti propria afacere

Dana Saporan - editor Studentie.ro

 

 
Citeste mai mult despre: CRIZA  FINANTARE  AFACERE 

 
Comentarii

Cod

Cod de securitate

dani Sambata, 24 Martie 2012

da voi incerca e prea multa sclavie multi profita de pe munca ta

 

Pagina 1 din 1

Gaseste job: