Ghid de resuscitarea cardiopulmonara si cerebrala

Incarcat la data: 17 Aprilie 2013

Autor: Adi Xd

Pret: Gratuit

Numar pagini: 187

Tip fisier: zip

Marime fisier: 5466 kb

Reusita resuscitarii este determinata nu doar de efectuarea corecta a tehnicilor resuscitarii ci de mult mai multi factori care se afla in interrelatie. Toti factorii care interfera cu reusita resuscitarii sunt cuprinsi in notiunea de lantul supravietuirii. Acest „lant” este format din 4 verigi:

1. Recunoasterea rapida a unei urgente si alarmarea precoce a unui sistem medical de urgenta. Presupune o educatie minima din partea persoanelor nemedicale care trebuie sa recunoasca un pacient aflat in pericol de a face un SCR (de exemplu subiectii cu dureri toracice anterioare, dispnee, obstructie de CAS etc.) sau chiar in SCR. Presupune o retea evoluata de comunicatii, in comunitatea in care se inregistreaza urgenta. S-a constatat ca cel mai eficient mod de a prelua o urgenta este apelarea dispeceratului cu numar unic, prin conventie internationala (ex. 112 pentru Uniunea Europeana, 911 pentru SUA). Un dispecerat unic preia toate apelurile, legate de orice fel de urgenta, nu numai medicala, urmand ca apoi sa distribuie echipajul cel mai potrivit pentru urgenta respectiva.

2. Inceperea precoce a manevrelor de suport vital de baza (SVB precoce) este a doua veriga din lantul supravietuirii. Chiar daca, in marea majoritate a situatiilor de SCR la adult, doar aceste manevre, singure, nu reusesc sa “porneasca” inima, importanta lor este foarte mare, deoarece ofera timp pentru sosirea unui echipaj care sa instituie manevrele de suport vital avansat. Aceasta veriga nu are cum sa fie acoperita doar de personalul medical al unei comunitati. Manevrele de SVB trebuie efectuate de personal laic, instruit prin cursuri de resuscitare de baza. Aplicarea corecta a acestor manevre in primele 5 minute de la instalarea stopului cardiorespirator, dubleaza sansele de succes al unei resuscitari.

3. Defibrilarea precoce este manevra care influenteaza decisiv succesul unei resuscitari la adult. Majoritatea mortilor subite are ca mecanism de oprire a cordului o fibrilatie ventriculara sau alta aritmie maligna, iar singura modalitate de oprire a unei astfel de aritmii este defibrilarea. Aducerea la timp (< 10 minute) a unui defibrilator
creste de 5-6 ori rata supravietuirii in SCR. Se considera rezonabila existenta unui defibrilator la 10000 de locuitori. Aparitia defibrilatoarelor automate (DEA) face posibila utilizarea acestora si de catre persoane nemedicale, cu o instructie minima anterioara.

4. Inceperea rapida a manevrelor de suport vital avansat (SVA precoce) este ultima veriga din lantul supravietuirii si practic le cuprinde si pe celelalte. Gesturi mai complexe, care nu pot fi efectuate decat dupa o pregatire speciala (intubatia orotraheala, prinderea de vena centrala, aplicarea pacing-ului, abordarea statusului postresuscitare etc.) fac parte din resuscitarea cardiopulmonara si reflecta practic, nivelul de performanta a echipei si dotarii medicale. SVB si defibrilarea precoce reprezinta elementele centrale ale lantului supravietuirii. Este evident ca taria lantului este limitata de cea mai slaba veriga a sa. Nu exista o definitie data acestei notiuni; lantul supravietuirii este o metafora care sugereaza modalitatea de raspuns a unei comunitati la un stop cardiorespirator.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Ghid de resuscitarea cardiopulmonara si cerebrala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuricurs medicinaghid de resuscitare
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan