5 lucruri uimitoare pe care creierul tau le face in somn
3/34836
calendar_month 29 Sep 2014, 00:00
Ne petrecem o treime din viata dormind, lucru care a facut multi cercetatori sa studieze cu atentie somnul si mai ales fenomenele care se petrec in organismul nostru atunci cand dormim. Cel mai interesant de observat si studiat a fost, de departe, creierul, asupra caruia multi se intreaba daca intra intr-o stare latenta precum intregul corp. Creierul ramane la fel de treaz noaptea ca si in timpul zilei, dar are alte "atributii". Iata care sunt acestea!

1. Ia decizii

Crezi sau nu, in timp ce dormi, creierul lucreaza pentru tine noaptea. Proceseaza informatiile acumulate in timpul zilei si se pregateste pentru procesul decizional de a doua zi. Practic, deciziile sunt luate din timpul noptii, dar inconstient.
2. Formeaza si consolideaza amintirile
Stiai ca in timp ce dormi, creierul tau este ocupat sa iti formeze amintiri noi si sa le consolideze pe cele vechi, atat in timpul fazei REM, cat si non-REM. Lipsa somnului suficient afecteaza hippocampul, o regiune a creierului implicata in procesul de formare si consolidare a memoriei.

3. Face conexiuni creative

Somnul este un stimulent puternic pentru gandirea creativa, spun cercetatorii americani de la Universitatea din California. Explicatia oamenilor de stiinta este aceea ca, in timpul somnului, au loc conexiuni neuronale implicate in procesul creativ care nu pot avea loc in stare lucida.

4. Elimina toxinele

In urma unei serii de studii realizate in 2013, cercetatorii au descoperit ca somnul este un bun "detoxifiant" cerebral. Creierul face "curatenie" si elimina moleculele care contribuie la aparitia bolilor neurologice. Persoanele care nu dorm suficient risca sa sufere de tulburari neurodegenerative grave - Parkinson, Alzheimer - intrucat creierul nu are posibilitatea de a elimina toxinele responsabile cu deteriorarea celulelor.

5. Invata si memoreaza abilitati fizice

In timpul somnului, creierul stocheaza informatii in memoria de lunga durata prin intermediul fusurilor de somn (cresterea frecventelor undelor cerebrale care apar in faza de somn REM). Se pare ca acest proces este util pentru stocarea informatiilor cu privire la realizarea unor activitatii motorii importante: sofat, tehnici sportive, miscari de dans, astfel incat acestea sa devina automatisme in viata de zi cu zi.

Foto: Capitaleap.org