A INGHITI SAU A NU INGHITI...
4/4480
calendar_month 28 Aug 2007, 00:00
Generatii intregi de copii au fost invatati de parinti sa nu inghita niciodata guma de mestecat sub pretextul ca ramane nedigerata timp de zile, saptamani sau chiar ani (ca sa fie si mai fermi spuneau ca incurca intestinele sau alte expicatii infricosatoare).

Pentru multi asta a devenit un mit. Ce se intampla de fapt cu guma inghitita de fapt?


Medicii spun ca, de obicei, guma trece prin tubul digestiv fara sa afecteze niciun segment si este eliminata in acelasi ritm ca si celelalte alimente.

Insa, foarte rar pot apare complicatii. Literatura medicala contine cateva cazuri in care pacientii, de obicei copiii mici, si-au obstructionat intestinul pentru ca aveau obiceiul sa isi inghita guma. Un studiu al revistei americane Pediatrics descrie 3 copiii care au acuzat dureri intestinale, constipatie si alte simptome, fiindu-le gasite cantitati mici de guma in intestine. Unul dintre ei avea obiceiul sa inghita intotdeauna cele 5-7 bucati de guma.

In alte 3 studii, precum cele ale publicatiei "The American Journal of Diseases of Children" se descriu cazuri similare. Dupa ce le era indepartata guma din obstructie pacientii nu mai aveau niciun simptom. Studiile subliniaza ca fenomenul este foarte rar intalnit.

Concluzia este ca guma de mestecat inghitita nu provoaca decat foarte rar complicatii dureroase, in majoritatea cazurilor insa fiind digerata fara a provoca daune.

Istoria gumei de mestecat