ANOREXIA SI ECSTASY
6/6044
calendar_month 07 Dec 2007, 00:00
Se pare ca cele doua au foarte multe in comun deoarece urmeaza aceleasi trasee din creier.

Descoperirile arata ca anorexia actioneaza asupra suferinzilor in acelasi mod ca si in cazul dependentilor de ecstasy.

Cunoscand modul in care acestea actioneaza asupra oamenilor se pot studia moduri in care sa se trateze disfunctia alimentara creand noi medicamente.

Cei diagnosticati cu anorexie nervoasa mananca putin chiar daca corpul simte acut nevoia fizica de energie. Anorexia are cea mai mare mortalitate dintre toate boalile psihice si in prezent exista foarte putine tratamente eficiente.

Valerie Compan de la Centrul National de Cercetare Stiintifica din Montpellier, Franta, se numara printre cercetatorii care cred ca anorexia evolueaza intr-un mod asemanator cu evolutia disfunctiilor care implica autocontrolul.

Studiul a pornit de la observatia ca printre alte efecte ecstasy-ul suprima pofta de mancare.

Receptorii 5-HT4 localizati in creier, cei care recepteaza serotonina, au un rol important in comportamentul adictiv.

Echipa de cercetatori a stimulat aceasta zona a creierului si a observat ca pofta de mancare se reduce considerabil.

Acelasi tip de stimulare a determinat si eliminarea unor peptide denumite CART.

Nivele mari din aceste peptide au mai fost detectate dupa consumul de droguri psihostimulante dar si in cazul femeilor care sufereau de anorexie.

Testul din laborator a arat ca injectand peptide CART s-a miscorat apetitul si prin cresterea nivelelor unui inhibitor (opus CART) s-a marit pofta de mancare.

Studiile lui Valerie Compan arata infometarea indusa poate sa devina o dependenta asa cum si consumul de droguri devine o obisnuinta nociva.

Rezultatele experimentului demonstreaza ca anorexia provoaca schimbari la nivel neurologic, in acest caz localizandu-se modificari la nivelul nucleului acumben.