ANUL INTERNATIONAL POLAR
5/5680
calendar_month 23 Nov 2007, 00:00
Antactica este continentul cel mai rece si arid de pe Pamant - precipitatiile anulale nu depasesc 50 de mm.

Suprafata continentului polar este de cca 14 milioane de km patrati si are o inaltime medie de 2000 de metrii.

98% din suprafata continentului este 29 milione de kilometrii cubi de gheata si doar 4% din tarm este din roca.

Temperatura medie anuala este de -13°C.


Totusi Polul Sud este plin de viata: alge, licheni, muschi, cateva specii de plante cu flori. Pana si uscatul inghetat adaposte insecte mici si viermi.

Oceanul inghetat ascunde sute de specii de animale si tone de plancton, toate aparate de legile dure ale naturii.Incepand cu 1959 intra in vigoare Tratatul Antarctic, un set reguli care formeaza cadrul legislativ al tinuturilor dincolo de latitudinea sudica de 60°.

Zona dincolo de cercul imaginar este protejata impotriva razboaielor, iar singura activitate promovata este cercetarea, cooperarea si consultanta internationala.

Romania este una din tarile care au semnat tratatul si se obliga sa il respecte, insa i se ofera si ocazia de a participa la intalniri consultative ca observatori.Programele de cercerare localizate in Antarctica strang anual contributia a mii de cercetatori si specialisti care sustin activitatile lor. Numai SUA are o contributie de cca 3000 de oameni anual trimisi la Polul Sud.

Desi am putea sa credem ca numai biologii si specialistii in ecologie sau geologie se pot bucura de o vizita acolo, exista si alt fel de programe.Programul penntru scriitori si artisti ofera oportunitati studentilor din universitatiile de profil umanist (arte plastice, fotografie, jurnalism, istorie si alte domenii liberale sa lucreze) in Antarctica sau in Oceanul Sudic.

Scopul lor este acela de a intelege un continent care pana acum nu s-a bucurat de o atentie suficienta.Din 1773, de cand James Cook a traversat pentru prima oara Cercul Arctic au trecut doar 234 de ani.

Anul 2007-2008 a fost declarat Anul International Polar, o campanie stiintifica orientata pe studiul zonelor polare. AIP are 200 de proiecte cu mii de cercetatori din 60 de tari din domaniul fizicii, biologiei, cercetarilor sociale.

Programul a fost initiat in martie 2007 si va tine mai mult de un an, pana in martie 2009.`Anul polar` nu este o initiativa noua, ea a mai fost a mai fost organizata de 3 ori in ultimii 125 ani. Ideea a venit in 1882 de la exploratorul si ofiterul naval Lt. Karl Weyprecht. El a fost si comandantul Expeditiei Polare Austro-Ungare din 1872-1874.