APENDICELE FOLOSITOR PENTRU CEI CARE IL MAI AU
4/4996
calendar_month 11 Oct 2007, 00:00
Apendicele nu este chiar atat de nefolositor precum se credea.

Inzestrat cu o forma vermoida, deloc atragatoare, aceasta terminatie a tubului digestiv este clasificata ca fiind total nefolositoare, fiind unul din amintirile dietei vegetariene a stramosilor rasei umane.


Se pare ca in anii 1980 oamenii de stiinta au gasit dovezi ca nu este deloc un organ vestigial, iar anumite studii anatomice au reusit sa dovedeasca acest fapt. Alte mamifere nu au apendice, exceptand specile inrudite cu omul si iepurele. Asta sugereaza ca el are totusi un rol.

Bill Parker si colegii sai de la Universitatea Duke din Carolina de Nord cred ca apendicele este adapostul unor bacterii folositoare fare de care ar aparea crize de diaree. Ei au observat ca apendicele sanatos este acoperit cu un strat de bacterii "prietenoase" gasite si in intestinul gros.

Pozitia sa ferita de fluxul normal din tractul digestiv ar putea sa fie o buna "ascunzatoare" pentru aceste bacterii de rezerva, ele putand interveni dupa o dereglare a florei celor 2 tuburi.

Parker mai vede ceva in datele statistice. Cei aproximativ 6% de pacienti cu apendicita provin din tari industrializate, in tarile mai slab dezvoltate incidenta fiind mult mai scazuta. Cauza ar putea fi, pe langa diferentele din dieta, efectele vietii "curate" din tarile dezvoltate. Un exemplu asemanator este aparitia alergiilor si a astmului - 2 efecte ale unui sistem imunitar excesiv protejat.