BEREA AZTECILOR ERA DIN CIOCOLATA
5/5545
calendar_month 19 Nov 2007, 00:00
Ciocolata a intrat in gratiile europenilor acum 500 de ani, insa, inainte ca ea sa fie un desert a fost o bautura alcoolica.

Rezidurile din vasele de lut descoperite recent in Honduras, America Centrala, arata ca indigenii obisnuiau, in 1150 i.e.n., sa bea o bautura cu cacao. Licoarea era bauta cu ocazie unor sarbatori, nunti sau botezuri.

Testele arata ca bautura continea alcool si era facuta prin fermentarea pulpei de fruct de cacao.

Bautura cremoasa din seminte de cacao nu avea sa apara in cultura aztecilor si a maiasilor dacat peste jumatate de mileniu.

Cea mai veche dovada ca cacaua era folosita in alimentatia era din anul 600 stramosilor. John Henderson, profesor de antropologie la Universitatea Cornell, New York, a demostrat insa ca folosirea ei se facea cu sute de ani inainte.

Henderson spune ca calitatile aromatice deosebite ale ciocolatei ar fi putut sa fie descoperite accidental, incercandu-se crearea unei bauturi asemanatoare cu bautura spaniola chicha.

Din 13 vase analizate, 11 aveau urme de teobromina sau cafeina, substanta gasita in boabele de cacao. Vasele in care s-au gasit urme de cacao proveneau dn regiuni diferite, de unde putem trage concluzia ca bautura avea o larga raspandire. Vasele seamana cu cele folosite de azteci cateva sute de ani mai tarziu: forma era specifica vaselor care contineau lichide cu santuri pentru a putea turna lichidul in vase mai mici.

Cacaua a devenit ulterior o bautura ceremoniala, iar boabele erau folosite chiar ca moneda de schimb. Maiasii aveau un zeu al ciocolatei.

Vasele in care bautura era produsa arata ca in urma fermentatiei se producea spuma - considerata de azteci si maiasi partea cea mai delicioasa a procesului. Spuma se crea de catre bucatar pe masura ce turna bautura dintr-un vas in altul, sufland prin gaturile vasului.

In secolul XVI, cand spaniolii cucereau tinuturi din America Centrala si de Sud, ciocolata lichida era facuta din apa, porumb, chilli si miere, rezultand bauturi alcoolice foarte amare. Ideea de a amesteca ciocolata cu zahar a venit abia in secolul XVII, in Spania, iar ciocolata solida a fost creata abia in secolul XIX.