Bill Gates a anticipat in urma cu 16 ani cum se va schimba lumea. Si a avut perfecta dreptate!
3/36628
calendar_month 29 Apr 2015, 00:00
Bill Gates nu este numai cel mai bogat om din lume si co-fondatorul uneia dintre cele mai valoroase companii din lume, Microsoft, el este si un vizionar, si acest lucru este demonstrat de predictiile supra felului in care se va schimba lumea in urmatorii ani, facute in cartea sa din 1999: „Business @ the Speed of Thought/Afaceri cu viteza gandului”.

Este fascinant modul in care omul de afaceri a intrevazut, cu 16 ani in urma, o serie de dispozitive si servicii care vor aparea pe piata pentru a satisface necesitatile omului viitorului. Iata doar cateva care au devenit realitate intre timp:
1. Evolutia comertului
Site-urile de comparare a preturilor, astfel incat consumatorii sa poate gasi usor cele mai ieftine produse dintr-o categorie la diferitii comercianti.

2. Dispozitivele mobile
Gates intrevedea pe vremea cand smartphone-ul nu exista nici macar in imaginatia multora dintre noi, faptul ca, oamenii vor purta cu ei dispozitive mici electronice care sa le permita sa ramana conectati la afecerile lor, indiferent unde s-ar afla. Ei vor putea sa citeasca stirile cu ajutorul acestor dispozitive, sa verifice zborurile pe care le-au rezervat sau sa obtina informatii de pe pietele financiare cu ajutorul lor, mai scria Gates in urma cu 16 ani.

3. Tranzactii financiare, asistenta medicala online
Bill Gates a intrevazut faptul ca platile facturilor se vor „muta” online, ca finantele vor putea fi administrate online si ca oamenii vor putea beneficia de asistenta medicala prin intermediul Internetului. Chiar daca partea cu asistenta medicala online nu este o realitate a zilelor noastre inca, e cat se poate de adevarat faptul ca iti poti plati facturile online, poti imprumuta bani online (acest lucru nu este inca posibil la noi in tara, dar se poate face in afara) si poti scuti gratie internetului o gramada de drumuri pe care le faceam inainte in acest sens.

4. Asistentii personali electronici
Bill Gates intrevedea in urma cu 16 ani aparitia acestor companioni electronici care se vor conecta si vor sincroniza toate datele de pe toate dispozitivele electronice pe care le folosesti, fie ca acestea sunt de acasa sau de la birou. Dispozitivul iti va verifica emailurile si notificarile si te va tine la curent cu informatia de care ai nevoie, iar cand vei merge la cumparaturi, ii vei comunica reteta pe care vrei sa o faci si el iti va spune ingredientele de care ai nevoie. Google Now este un asfel de dispozitiv care incepe sa se indrepte in aceasta directie.

5. Sisteme de monitorizare online ale locuintelor
Bill Gates le-a intrevazut in urma cu 16 ani, astazi oricine isi poate conecta sistemul de monitorizare al locuintei la telefonul inteligent.

6. Social media
Bill Gates a intrevazut aparitia site-urilor private pentru familie si prieteni prin intermediul carora vei putea vorbi cu prieteni aflati la distanta si face planuri.

7. Oferte promotionale automate
Bill Gates intrevedea faptul ca vor aparea software-uri care vor sti cand ai rezervat o calatorie si se vor folosi de aceasta informatie pentru a-ti promova activitati pe care le poti face acolo, promotii, servicii ieftine etc. Astazi, site-uri precum Google si Facebook iti trimit oferte promotionale folosindu-se de istoricul tau de cautare.

8. Platforme online de discutii
Bill Gates a intrevazut faptul ca oamenii vor ajunge sa discute despre problemele politice, sociale sau despre siguranta lor pe platforme online, ajutandu-i sa ia atitudine mai usor si este adevarat faptul ca Twitter sau Facebook au jucat un rol important in istoria moderna in revolutiile din Libia, Egipt sau Tunisia.

9. Site-uri de recrutare online
In urma cu 16 ani nici nu se punea problema sa iti poti gasi un job stand pur si simplu in fata unui calculator in camera ta de acasa. Astazi site-uri precum LinkedIn le ofera posibilitatea oamenilor sa isi gaseasca joburi in functie de preferintele si nevoile lor.
Cartea „Afaceri cu viteza gandului” scrisa de Bill Gates a fost publicata la noi de Editura Amaltea, si o puteti achizitiona online la pretul de 10,50 lei.
Foto: forbes.com