Ce inseamna un IQ mediu si cum se masoara acesta?
3/36465
calendar_month 09 Apr 2015, 00:00
IQ-ul (coeficientul de inteligenta) unei persoane nu este nici pe departe cea mai de pret calitate a unui om. Exista oameni cu un coeficient foarte mare de inteligenta care nu ajung sa cunoasca succesul in viata, avand dimpotriva o traiectorie mediocra, si exista oameni cu un coeficient mai scazut de inteligenta care se pot dovedi a fi sclipitori.
Masurarea IQ-ului se face in ziua de azi cu ajutorul testelor de inteligenta si, potrivit testelor moderne de inteligenta, un coeficient mediu se situeaza in jurul valorii de 100, cu o deviatie standard de 15.

De ce o inteligenta medie inseamna un scor de 100?
Psihometricienii folosesc o metoda numita standardizare pentru a face posibila compararea si interpretarea rezultatelor testelor de inteligenta. Aceasta se realizeaza aplicand testul la un esantion reprezentativ de oameni si folosind rezultatele pentru realizarea de standarde (denumite norme) cu ajutorul carora toate scorurile individuale pot fi comparate. Din moment ce un nivel de inteligenta mediu este desemnat de scorul de 100, expertii pot evalua rapid rezultatele testelor individuale pentru a stabili daca un individ se incadreaza in medie, sub sau deasupra normei.

Ce masoara mai exact un test de inteligenta?
Testele de inteligenta sunt concepute de asa natura incat sa masoare inteligenta cristalizata si fluida. Inteligenta cristalizata inseamna cunostinte si aptitudini dobandite de-a lungul vietii, in timp ce inteligenta fluida inseamna capacitatea de a rationa, de a rezolva probleme si de a da un sens unei informatii abstracte. Testele de inteligenta sunt efectuate de catre un psiholog licentiat, si implica de multe ori mai multe subteste menite sa masoare abilitatile matematice, competentele lingvistice, memoria, rationamentul si rapiditatea in procesarea informatiilor.Rezultatele acestor subteste sunt ulterior combinate pentru a se realiza scorul final.

Asadar, ce inseamna sa ai o inteligenta medie?
Scorul care iti indica IQ –ul poate fi un indicator bun in ceea ce priveste rationamentul si capacitatea de a rezolva probleme, dar multi psihologi sunt de parere ca acesta nu spune totul despre o persoana. Asta pentru ca testele de inteligenta nu iau in considerare catusi de putin abilitatile practice si talentele unui individ. De aceea, un individ care are un scor mediu de inteligenta poate fi in acelasi timp un mare muzician, un artist, un cantaret sau un mecanic exceptional.
Oamenii de stiinta au descoperit de asemenea ca IQ-ul se poate schimba in timp. Un experiment care a implicat testarea scorului IQ-ului mai multor adolescenti, a aratat ca la un interval de 4 ani, IQ-ul acesta s-a modificat cu 20 de puncte.
Testele de inteligenta sunt destul de slabe si in ceea ce priveste masurarea curiozitatii unui individ in legatura cu lumea inconjuratoare si capacitatea acestuia de a intelege si a gestiona emotiile. Unii experti sugereaza de asemenea ca inteligenta emotionala poate fi mult mai importanta decat IQ-ul. Prin urmare, un IQ ridicat nu este o garantie a obtinerii succesului in viata asa cum un IQ mediu sau slab nu este o garantie a esecului sau mediocritatii. Alti factori precum munca sustinuta, capacitatea de adaptare, perseverenta si atitudinea generala sunt piese mult mai importanti in acest puzzle.
Foto: thecapitalpost.com