CEA MAI MARE GAURA NEAGRA DIN UNIVERS POATE INGHITI 300.000 DE TERRE
6/6715
calendar_month 11 Ian 2008, 00:00
Materia si antimateria, fizica cuantica au trecut de mult pe langa multi dintre noi fara sa se lipeasca mare lucru. Poate eram prea tineri, poate prea nelinistiti. Dar asta nu inseamna ca suntem ignoranti in totalitate.
Gaurile negre au greutate ?

Se pare ca au, iar cea mai mare gaura neagra din Univers a fost descoperita si masurata: are masa a 18 miliarde de `Sori`(1,9891 A-10^30 kg adica 332.946 Terre).


Observand orbita unei gauri negre mai mici din apropierea acestui gigant a permis astronautilor sa verifice teoria relativitatii generale a lui Einstein implicand campuri gravitationale mai putenice ca oricand.

Gaura neagra este de 6 ori mai mare decat ultima `cea mai mare gaura neagra din univers` descoperita pana acum, si ne pandeste de la cca 35 de milioane de ani lumina si formeaza inima cvasarului OJ287. Cvasarul este un obiect extrem de luminos in care materia spiraleaza intr-o gaura neagra imensa care emite cantitati uriase de energie.

In loc sa gazduiasca o singura gaura neagra, cvasarul se pare ca adaposteste doua, intamplarea fericita doarece astfel astronomii au putut sa o `cantareasca` pe cea mai mare.
Gaura mai mica are doar masa a 100 de milioane de Sori si orbiteaza in jurul gaurii mari intr-o revolutie care tine cate 12 ani. Discul de materie din jurul gaurii negre este lovit de doua ori in acest rastimp, cauzand 2 explozii care lumineaza subit cvasarul OJ287.

Relativitatea generalizata prezice ca orbita gaurii mai mici ar trebuie ea insasi sa se roteasca sau sa-si modifice pozitia in timp, in asa fel incat, ajungand in punctul cel maiapropiat de vecinul sau, se misca in jur prin spatiu, efect (la o scara mai mica) intalnit si la orbita din jurul Soarelui a lui Mercur.
In cazul lui OJ287, puternicul camp gravitational al gaurii negre mai mari determina devierea orbitei gaurii negre mai mici cu 39 de grade. Schimbarea are loc de fiecare data cand are loc impactul intre cele 2 gauri.



Pana acum au fost observate peste 10 explozii luminoase de catre astronomii din Observatorul din Finlanda. Ei au putut sa estimeze si masa gigantului negru de 18 miliarde de Sori.
Exista si alti concurenti la cea mai mare gaura neagra insa in fiecare caz masa nu poate fi estimata cu acuratete.
Cantarirea se face cu ajutorul vitezei gazului care incojoara gaurile negre, dar nu este clar daca acestia orbiteaza in jur sau trec pe langa gaura.

Tod Strohmayer de la Centru Goddard al NASA din Maryland, spune ca nu este convins de masuratoarea echipei finlandeze este corecta.
Asta deoarece doar cateva explozii au fost masurate cu mare precizie, facand astfel dificila determinarea evolutiei proceselor cosmice.

Cat de mari pot fi gaurile negre ?
Craig Wheeler de la Universitatea Texas din Austin spune ca depinde doar de cata materie a inghitit, cat de rapid si de cat timp exista. "Teoretic, nu extista o limita superioara."