CELE DOUA GENEZE

calendar_month 07 Ian 2008, 00:00
Daca aceasta descoperire se confirma, se intareste presupunerea ca inovatiile evolutive s-au facut brusc.
Punctele principale ale teoriei evolutioniste a lui Darwin prezentata in Originea Speciilor, acum 149 de ani, a trecut pana acum testului timpului. Darwin credea ca evolutia este un proces lent, si ordonat. Speciile noi apar numai dupa cateva milioane de ani de incercari ale naturii.
Cel mai important eveniment al perioadei Cambriane, intre 542-520 de milione de ani in urma, a fost aparitia primelor animale.
Acum, o echipa de paleontologi de la Institutul Politehnic al Universitatii de stat din Blacksburg, Virginia, crede ca au gasit o a doua expozie de viata.
Cercetatorii au analizat fosilele ciudate descoperita in Australia ale Ediacara biota. Acesti indivizi sunt cele mai vechi organisme pluricelulare care s-au nascut in urma cu aproximativ 575 milioane de ani.

Morfologia organismelor de Ediacara este mult mai diferita decat cea a formelor de viata anterioare si ar trebui sa se incadreze intr-o grupa distincta de specii. Multe specii cu forma de frunze sau de fractali au aparut brusc in urma cu 25 de milioane de ani, in perioada Avalon, echipa numind acest moment `explozia Avalon`.
Evenimentul coincide cu infuzia de oxigen in oceane, fapt ce a putut declansa explozia diversitatii marine, sustine geo-biologul Shuhai Xiao, co-autor al studiului. Alti posibili stimuli ar fi putut fi incalzirea oceanului dupa incheierea unei ere glaciare.
Oricare ar fi cauza, exista o mare diferenta intre exploziile Avalon si Cambrian: in Cambrian s-au nascut organisme care au rezistat pana acum, spere deosebire de cele din Ediacaran care au fost efemere.
Fosilele din Ediacara arata o diversitate de forme care s-au dezvoltat foarte repede, insa cel mai surprinzator este faptul ca aceste creaturi s-au dezvoltat in moduri similare cu evolutiile posterioare, sugerandu-se ca exploziile de diversitate ar putea sa aibe in comun aceeasi dinamica.
Paleobiologul Richard Aronson de la Laboratorul Marin Insula Dauphin din Alabama spune ca studiul va ridica noi dileme. De ce explozia Avalon s-a stins, iar cea Cambriana ne-a lasat viata asa cum o stim ?

Noutati




