'CIMENT' DE OASE PENTRU FRACTURI
5/5209
calendar_month 05 Nov 2007, 00:00
Fracturile deschise spinale necesita o operatie chirurgicala deosebit de complexa si invaziva.

Cercetatori din Belfast creaza un `ciment de oase` care ar putea sa mai dea mai multe sanse victimelor cu fracturi de coloana din accidente grave.


Doctorii cu specializari si in inginerie de la univesritatea Queen cred ca materialul ar putea sa ajute pacientii raniti in diferite accidente.


Cimentul biologic creat sa trateze fracturile deschise este testat in cadrul unui proiect al Universitatii Queen in colaborare cu Universitatea Leeds.

Se spera ca aceasta substanta va putea sa faca interventia mai putin invaziva si sa reduca perioada de convalescenta.

Echipa are la dispozitie aproape 500.000 de lire sterline pentru a putea cerceta efectele noului ciment in tratamentul fracturilor.

Substanta este compusa in proportie de 90% din polimetil-metaacrilat si cristale de sulfat de bariu si este deja folosita in rigidizarea vertebrelor afectate de boli precum osteoporoza.

Dr Fraser Buchanan de la Scoala QUB de Inginerie si Mecanica Aeronautica spune: "Aceste materiale pot fi administrate la locul accidentului, injectia mimand compozitia osului."

"In mod sigur trebuie sa descoperim bio-materiale care au proprietati aseamanatoare osului viu si acest proiect ofera sansa perfecta folosirii unei serii de metode complementare de acest gen care sa poata previzioneze efectele noii substante si chiar sa o incorporeze in agenti biologici care ajuta corpul in procesul recuperarii.

"In acest caz, intre Scoala de Inginerie Aerospatiala si Mecanica si Scoala de Medicina si medicina dentara au colaborat in incercarea rezolvarii problemelor de regenerare si remediere a tesutului."