CLONELE DIN FARFURIE

calendar_month 13 Aug 2007, 00:00
Animalele sunt deja clonate in scopuri comerciale. Poate la scara mica si in special pentru a produce copii ale unor vietati de mare valoare - emotionala sau comreciala. Insa o lege propusa de Administratia pentru Produse si Alimentatie din SUA pentru sfarsitul lui 2007 ar putea da peste cap toate aceste actiuni minimaliste.
Daca legea, asa cum se asteapta, va permite crearea de produse alimentare din clone si din urmasii acestora si comercializarea acestora, agricultura va avea serios de suferit.
Sa aflii cine „face legea” exact si unde in tehnologia clonarii nu este deloc usor. Natura sensibila a stiintei si opiniile extrem de etice ale unora au facut din clonare, ca si din ingineria genetica, un subiect extrem de controversat.
Daca, initial, Scotia, patrie a oii Dolly, a fost denumita „inima clonarilor”, in prezent, pozitia a fost adjudecata de Texas, unde, o echipa de academicieni si laboranti presteaza astfel de servicii pentru un numar ridicat de clienti.
Este vorba despre animalele de rasa pura sau cele campion, adesea folosite la concursuri de prestigiu. Pierderea este considerata masiva cand un astfel de exemplar decedeaza, astfel ca stapanii recurg la clonare pentru a-si avea „odrasla” inapoi.
Problema care se preconizeaza a izbi Europa si Marea Britanie tine cu totul de altceva, insa. Anul trecut, un caz bazat pe produsele alimentare obtinute din sau de la clone a zdruncinat tabloidele din Anglia. Este vorba despre vaca de lapte Dundee Paradise, despre care s-a descoperit ca este progenitura unui taur clonat.
Subiectul principal al dezbaterilor din acea vreme a fost daca laptele vacii cu pricina ar mai trebui distribuit in consum sau nu, tinand cont de originea sa.
The one case that hit the headlines in the UK last year was that of a young heifer, Dundee Paradise, who is the daughter of a cloned dairy bull.
Se pare ca aceasta este si o problema de conceptie si etica. In timp ce state precum SUA, China sau Brazilia au recurs de mult la aceasta practica, Marea Britanie si Europa raman sceptice la produsele „genetice”, considerandu-le impure sau „murdare”.

Noutati




