Cum iti afecteaza smartphone-ul creierul?
3/36510
calendar_month 15 Apr 2015, 00:00
Crezi ca ar fi usor sa traiesti o zi fara smartphone-ul tau? Telefonul inteligent a devenit o parte atat de importanta din viata noastra, incat, in toate locurile publice in care mergi intalnesti oameni folosindu-l: pentru a cauta o anumita informatie pe internet, pentru a asculta muzica, pentru a da un telefon sau pentru a-si actualiza contul de Facebook, Twitter, etc. In aceste conditii, nu e greu de inteles de ce, daca suntem lipsiti pentru o perioada (fie ea si foarte scurta) de telefonul nostru mobil, ii simtim lipsa imediat. Dar are el vreun impact asupra creierului nostru?

Studii recente au dezvaluit ca acesta poate afecta dezvoltarea sociala si emotionala a copiilor, ne poate perturba somnul si ne poate transforma in niste ganditori lenesi. Iata mai multe detalii pe acest subiect in randurile de mai jos:

1. Folosirea tabletei si a telefonului mobil ne afecteaza abilitatile sociale si emotionale
Un studiu efectuat de medicii de la Boston University School of Medicine a aratat ca folosirea tabletei si a telefonului inteligent pentru a calma copiii sau pentru a-i distra are un efect negativ asupra dezvoltarii emotionale a acestora si a abilitatilor lor sociale. Folosind aceste dispozitive pentru calmarea copiilor, sustin medicii, ii impiedica pe copii sa isi dezvolte propriile mecanisme de auto-control asupra emotiilor. Pe de alta parte, folosirea in exces a acestor dispozitive duce la limitarea experientelor sociale ale copiilor, cu adevarat utile, in care acestia au ocazia sa invete cum sa rezolve diferitele probleme care apar in viata sociala.

2. Smartphone-ul te poate tine treaz noaptea
Folosirea smartphone-ului seara inainte de culcare, te poate face sa ai un somn de proasta calitate, si nu din cauza ca vei sta pana tarziu verificandu-ti emailurile sau conturile de pe diferitele retele sociale, ci, pentru ca, potrivit expertilor, lumina emisa de aceste dispozitive te afecteaza si dupa inchiderea lor, deregland ritmul circadian. Asta pentru ca din cauza luminii albastre emise de smartphone sau tableta, scade nivelul de melatonina din organism, un hormon care este responsabil pentru inducerea starii de somn. Tipul de lumina albastra emis de telefoane si tablete, apare de obicei dimineata, semnalizandu-i organismului ca trebuie sa se trezeasca. In felul acesta ritmul natural somn- stare de constienta este dereglat, din cauza luminii albastre care induce organismul in eroare.

3. Smartphone-ul ne poate transforma in niste ganditori lenesi
Faptul ca acum toate informatiile de care avem nevoie se gasesc in telefonul mobil si increderea pe care i-o acordam acestuia, apeland la Google de cate ori avem nevoie de o informatie, ne face in timp sa devenim lenesi din punct de vedere mental. Chiar daca pana in momentul de fata nu s-a putut demonstra cu exactitate daca utilizarea excesiva a smartphone-ului ne diminueaza inteligenta, cert este ca ne face sa devenim mai lenesi din punct de vedere mental, avand tendinta sa apelam la internet mai degraba pentru a ne lamuri micile sau marile dubii, decat la gandirea logica sau analitica, la memorie si la concentrare.
Foto: newsnation.in