Cum va fi viata pe Pamant peste 50 de ani?

calendar_month 01 Apr 2015, 00:00
Iata mai jos problemele cu care s-ar putea confrunta lumea in jurul anului 2065 potrivit publicatiei Business Insider:
1. Numarul oamenilor care vor locui in orase se va tripla
In 1950, sub 750 de milioane de oameni traiau in orase. Astazi, 4 miliarde de oameni traiesc in orase. Iar pana la jumatatea secolului, in jur de 6,3 miliarde de oameni vor fi oraseni. Suprapopularea oraselor va duce la raspandirea rapida a bolilor si vrusilor, de la tuberculoza la gripa. Diminuarea resurselor de apa si canalizarea defectuoasa, ne vor afecta si mai grav sanatatea. Comparativ cu zonele rurale, orasele consuma trei sferturi din energia lumii si produc tot atata bioxid de carbon. In aceste conditii, cererea de energie va fi tot mai mare, iar aerul va fi tot mai toxic. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, poluarea aerului a provocat 3,7 milioane de morti premature in 2012. Iar cifra va creste odata cu cresterea poluarii urbane.
2. Din cauza poluarii, bolile respiratorii si de plamani vor fi mai grave
Potrivit unui raport recent al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, in 20150 numarul deceselor provocate de poluarea aerului va creste pana la 6 milioane pe an. Supraincalzirea oraselor va duce la accelerarea reactiilor care se produc in multi poluanti, astfel incat acestia vor deveni si mai nocivi. Unul dintre cele mai periculoase substante pentru sanatatea noastra este ozonul de la nivelul solului care irita tesutul delicat al plamanilor provocand tuse, senzatia de arsura, respiratie suieratoare precum si dificultati de respiratie. In momentul de fata aceasta problema exista deja in India, unde, Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare estimeaza ca aproximativ 130 dintr-un milion de oameni vor muri prematur din cauza expunerii la ozon.
3. Mai mult de jumatate din populatia planetei nu va avea acces corespunzator la apa
Astazi, in jur de 1,1 miliarde de oameni nu au acces la apa. 2, 5 miliarde de oameni, locuiesc astazi in zone in care procurarea apei reprezinta o sursa de stres. In acelasi timp, 20% din PIB-ul lumii este generat de aceste zone. Potrivit Institutului International de Gospodarire a Apelor, pana in 2050, 2 miliarde de oameni vor trai in zone (precum Africa de Nord sau Orientul Mijlociu) cu deficit absolut de apa. Si pana in 2050, 5 miliarde din cei 9,7 miliarde de oameni ai planetei vor trai in zone in care procurarea apei va reprezenta un stres. In prezent, o treime din raurile lumii, care furnizeaza apa pentru 3 miliarde de oameni, sunt pe cale de disparitie sau au disparut deja.
4. Criza alimentara
Cu fiecare decada, din cauza supraincalzrii planetei, lumea produce cu 2% mai putina mancare. Situatia va deveni si mai sumba din cauza ca vemea calda va favoriza raspandirea daunatorilor culturilor si agentilor patogeni, in special in Africa si Asia de Sud, care sunt cele mai mari producatoare de hrana din lume. In conditiile in care productia de alimente va scadea tot mai mult, cererea va creste exponential, odata cu cresterea populatiei. In aceste conditii, cel mai probabil, pretul porumbului si orezului se va dubla. Malnutritia va afecta cresterea si dezvoltarea copiilor. In prezent, malnutritia moderata afecteaza 3,6 milioane de copii din lume, in timp ce malnutritia severa afecteaza 3,9 milioane de copii din lume, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
5. Super-bacteriile ar putea ucide 10 milioane de oameni anual
Chiar si acum infectiile care nu mai raspund la medicamentele pe care le foloseam in trecut pentru tratarea lor ucid anual 700 000 de oameni. Pana in 2050 se estimeaza ca aceasta cifra va ajunge la 10 milioane. Problema bacteriilor care nu mai raspund la antibiotice a fost generata in mare parte de faptul ca medicii si farmacistii au dat la liber antibiotice fermierilor care le flosesc pentru culturi si animale, chiar cand acestea nu sunt bolnave. Antibioticele fiind peste tot in jur, oamenii au devenit imuni la ele, asa se face ca milioane de oameni vor ajunge sa moara din cauza unor simple infectii.
6. Alte probleme:
- Tot mai multi oameni vor suferi de dementa din cauza imposibilitatii de a fi diagnosticata la timp si de a i se administra un tratament eficient.
- Petrolul ar putea deveni extrem de scump, dat fiind faptul ca din cauza consumului mare, resursele de petrol ale omenirii ne-ar mai putea ajunge doar 176 de ani.
- Uraganele vor deveni tot mai frecvente si mai violente din cauza schimbarilor climatice, a ridcarii nivelului marilor si oceanelor dar si a temperaturilor tot mai mari.
- Orase mari ale lumii, precum New York City (SUA) sau Calcutta (India) vor fi inundate din cauza cresterii nivelului apelor.
- Intimitatea va deveni aproape imposibila din cauza evolutiei tehnologiei (dronele de exemplu) sau a unor concepte precum gemenii digitali.
- Penele de curent majore vor deveni o situatie comuna, din cauza consumului tot mai mare de energie.
- Atacurile cibernetice vor fi tot mai violente provocand morti sau pierderi de zeci de miliarde de dolari.
Foto: pond5.com
Noutati




